MANJ SVEČK ZA MANJ GROBOV: Ekološko humanitarna akcija se je začela tudi v tem mestu na Obali

Slovenija

Dobrodelno društvo Fundacija Svečka v 20 krajih po Sloveniji danes začenja že 11. ekološko humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov. S projektom želijo organizatorji na eni strani zmanjšati pretirano okraševanje grobov ob 1. novembru, na drugi strani pa zbrati sredstva za nakup opreme, ki rešuje življenja, so sporočili s fundacije.

V projektu sodeluje 140 organizacij iz vse Slovenije in več kot 500 prostovoljcev. Slednji bodo od danes do sobote, 2. novembra, s stojnicami prisotni na pokopališčih v sodelujočih občinah in krajih.

Obiskovalci pokopališč imajo možnost prižgati virtualne svečke s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo SVECKA na 1919 in tako prispevajo pet evrov. V zameno za prostovoljni dar darovalci prejmejo ročno izdelano zastavico sočutja, s katero se lahko na okolju prijazen način poklonijo spominu na preminule.

Fundacija Svečka bo vsa zbrana sredstva namenila prejemnikom iz krajev, ki sodelujejo v projektu. Letos v akciji sodeluje že 20 krajev, in sicer Litija, Maribor, Murska Sobota, Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Celje, Dobrepolje, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Ivančna Gorica, Sava, Šentjur, Škofja Loka, Logatec, Šmartno pri Litiji, Vojnik, Koper in Vuzenica, so sporočili s fundacije.

Projekt, ki so ga leta 2009 zasnovali mladi, je prejel priznanje Mladinskega sveta Slovenije za posebne dosežke ter nagrado za naj prostovoljca, ki jo podeljuje državni svet. V preteklih letih so skupaj zbrali že skoraj 300.000 evrov, so še zapisali v sporočilu.

Podrobnejše informacije o terminih in lokacijah zbiranja prispevkov ter njihovih prejemnikih so na voljo na spletni strani akcije https://manjsveck-manjgrobov.si/akcija2019/.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  26 .10. 2019 ob  18: 45
Ja,spostovanje do pokojnih se izrazi z dejanjem ki izkazuje pozornost,svece in roze v znak da je nekomu veliko pomenil ter ga pogresa.
Marketinska poteza zbirat podporo za projekte v obliki sms je malo vsiljena na mesto kjer ne spada,morda v planet tus...
Je pa res da elektronskih svec zelo malo ljudi ima priloznost opazovati ponoci in v kaksnem trenutku spominja na novoletne lucke,ce so modre in rdece na policijo,na kaksne opozorilne znake v luki koper.
Zapomni si da ni samo tvoja elektronska,jih imajo vsi,vcasih utripajo vse skupaj istocasno,pol se malo razporedijo,enkrat je mocnejsa desna stran pokopalisca,drugic leva..
vseved |  26 .10. 2019 ob  09: 02
Naslov članka na nivoju portala. Dno od dna.