Lolek in Bolek imata 50 let!

Scena

Priljubljena poljska risana junaka Lolek in Bolek, ki sta razveseljevala otroke tako na vzhodni kot zahodni strani železne zavese, praznujeta abrahama - prvič sta se namreč na poljski televiziji pojavila pred 50 leti. Lolek in Bolek sta sicer eden najuspešnejših televizijskih izvoznih artiklov Poljske.

Lolek in Bolek sta v risani seriji in filmih med drugim navduševala s svojimi potovanji po svetu, medtem ko je Poljakom pot blokirala železna zavesa. Animirana dečka sta bila priljubljena tudi v Sloveniji, mnogo oboževalcev pa imata verjetno še danes. Serija Lolek in Bolek pa je prestala tudi strogo cenzuro iranskih medijev po islamski revoluciji leta 1979.

Abrahama risanih bratov so proslavili tudi v njunem "rojstnem" kraju Bielsko Biala, kjer že dve leti stoji tudi spomenik, ki je posvečen risanima junakoma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Andrzej Orzechowski, direktor studiev za animirane filme v Bielsko Biali, ocenjuje, da je kratke risane epizode Loleka in Boleka videlo že čez milijardo ljudi. "To je bil največji komercialni uspeh naših studiev in poljske animacije nasploh. Risano serijo so predvajali v več kot 80 državah, še sedaj pa lika prepoznajo po celem svetu," je dejal Orzechowski.

Deli novico: