LAGARDE PO PRETRESIH NA SVETOVNIH FINANČNIH TRGIH: "Te napetosti bi lahko povečale negativna tveganja v evrskem območju"

Svet

Nedavni finančni pretresi bi lahko povečali "negativna tveganja" v območju evra, je danes opozorila predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde. Ob tem je zagotovila, da so oblikovalci politik še naprej osredotočeni na obvladovanje izjemno visoke inflacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Propad ameriških bank Silicon Valley Bank (SVB) in Signature ter napovedani prevzem švicarske banke Credit Suisse s strani UBS sta povzročila pretres na svetovnih finančnih trgih in sprožila strah pred naraščajočo krizo v bančnem sektorju.

Kot je danes spomnila predsednica ECB, zadnje projekcije glede inflacije in gospodarske rasti ne upoštevajo teh nedavnih pretresov. V v četrtek objavljeni napovedi ECB so bila pričakovanja glede inflacije nekoliko ugodnejša, pri rasti bruto domačega proizvoda (BDP) pa je za letos napovedana višja rast. "Te napetosti so dodale nova negativna tveganja in povzročile, da je ocena tveganja bolj nejasna," je dejala v govoru v Frankfurtu, kjer ima osrednja denarna ustanova v območju z evrom svoj sedež.

Ob tem je ocenila, da če se bodo najnovejše napovedi potrdile, "bomo imeli še vedno veliko dela, da bi preprečili inflacijske pritiske". Glede morebitnega nadaljnjega višanja obrestnih mer je Lagarde pojasnila, da bodo v luči velike negotovosti prihodnje odločitve odvisne od podatkov, še navaja AFP.

Zaradi nedavnih pretresov na finančnih trgih so bankirji centralnih bank razpeti med prizadevanji za zmanjšanje visoke inflacije in prizadevanji, da ne bi dodatno poslabšali pretresov. Svet ECB je prejšnji teden kljub zadnjim pretresom šestič zapored dvignil glavne obrestne mere v evrskem območju. Skladno z napovedmi jih je zvišal za 0,5 odstotne točke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija