KRIMINALISTI NA 58 HIŠNIH PREISKAVAH: Tudi zaradi suma pranja denarja za več milijonov evrov

Kronika

Nacionalni preiskovalni urad skupaj s kriminalisti sektorjev kriminalistične policije iz vseh policijskih uprav v Sloveniji danes izvaja večje število operativnih aktivnosti, med drugim 58 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Nova Gorica, zaradi suma storitve 21 kaznivih dejanj Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Kazniva dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so storjena na škodo več gospodarskih družb z območja celotne Slovenije. Kaznivih dejanj je osumljenih 36 oseb, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na 42 fizičnih oseb in 36 pravnih oseb, ena fizična oseba je bila pridržana. Skupna protipravna premoženjska korist, ki je bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, znaša preko pet milijonov evrov.

Pri izvajanju hišnih preiskav in ostalih preiskovalnih aktivnostih sodeluje skupno 57 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in 155 kriminalistov iz vseh osmih policijskih uprav.

V zadevi sta bili v okviru predkazenskega postopka ustanovljeni tudi Specializirana preiskovalna skupina s Finančno upravo Republike Slovenije in Uradom RS za preprečevanje pranja denarja ter Skupna preiskovalna skupina (JIT) z varnostnimi organi Bosne in Hercegovine.

Hkrati poteka tudi na območju Bosne in Hercegovine 13 hišnih preiskav. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

Za kaznivo dejanje Zlorabe položaja je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za Pranje denarja do osem let in za Hudodelsko združevanje od treh mesecev do osem let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija