KPK BO PRIJAVO BOBNARJEVE OBRAVNAVALA PREDNOSTNO: Predsednik Robert Šumi se bo iz odločanja izločil

Slovenija

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi je za medije potrdil, da so na komisiji prejeli prijavo notranje ministrice Tatjane Bobnar o političnih pritiskih na delo policije in da bodo zadevo obravnavali prednostno. Ob tem opozarja, da vsaka politična sugestija še ni politični pritisk, sam pa se bo iz postopka izločil.

"Pritisk je vedno na strani tistega, ki ga tako čuti in zaznava. In tukaj je treba preučiti, ali je ravnanje bilo v sklopu dovoljenega, dopustnega in se smatra v sklopu delovnih nalog. In na drugi strani, če je bilo razumljeno kot nezakonito, neetično, nedovoljeno, ali je resnično tako. Tukaj so pomembne razlike in nikakor ne moremo to vnaprej trditi," je za POP TV Šumi podal splošna pojasnila o podlagi, na kateri v takšnih primerih komisija odloča.

Sam se bo iz konkretnega postopka izločil, saj prihaja "iz vrst policije, tam imam tudi urejeno zamrznitev pogodbe in hkrati sem bil poslovno povezan z ministrico Bobnarjevo, saj sva več let sodelovala skupaj".

Na KPK sicer ocenjujejo, da bi bilo lahko v šestih mesecih že jasno, ali je v dotičnem primeru do političnih pritiskov oziroma zlorabe uradnega položaja tudi zares prišlo.

Bobnarjeva je v petek predsedniku vlade Robertu Golobu podala pisno odstopno izjavo z mesta notranje ministrice. Poročilo o političnih pritiskih pa je Bobnarjeva, kot je dejala v četrtek, posredovala tudi državnemu tožilstvu in komisiji.

Golob nasprotno meni, da pritiskov ni bilo, njen odstop pa bo zaradi izgube zaupanja sprejel. Iz kabineta predsednika vlade so kot podkrepitev navedbe posredovali dopis namestnika generalnega direktorja policije Igorja Ciperleta, ki je po pooblastilu Lindava na izrecno vprašanje Goloba navedel, da v mandatu te vlade ni bilo primera, da bi kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, ali vplivati nanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija