KOZLOVIČEVI ZELENA LUČ ZA PRAVOSODNO MINISTRICO: Nova vlada najprej v sprejem ukrepov za zajezitev širjenja okužb

Slovenija

Pred pristojnimi odbori DZ bodo danes potekala zaslišanja še zadnjih štirih ministrskih kandidatov. Že pozno popoldne se bo na izredni seji sestal DZ, da bi potrdil novo vladno ekipo tretje vlade Janeza Janše. Ta se bo takoj sešla na prvi seji in sprejela ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Člane odbora za pravosodje pa so na včerajšnji predstavitvi kandidatke za pravosodno ministrico Lilijane Kozlovič med drugim zanimali njeni pogledi na izjave drugih ministrskih kandidatov, povezane s pravosodjem. Spraševali so jo tudi o mnenju glede sovražnega govora, redefinicije posilstva, imenovanja sodnikov, ukinitvi sodne preiskave in še marsičem.

Lilijana Kozlovič

Potem ko so dosedanje predstavitve kandidatov za ministre potekale brez večjih zapletov, bodo pred matičnimi odbori danes še predstavitve kandidatov za ministra za zdravje Tomaža Gantarja, za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj in EU kohezijsko politiko, Zvonka Černača, za ministra za kulturo Vaska Simonitija in za ministrico brez resorja za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu Helene Jaklitsch.

Začetek zaslišanja Jaklitcheve je napovedan za 16. uro, poltretjo uro pozneje pa se bo začela seja DZ, na kateri bodo poslanci odločali o listi ministrskih kandidatov. Kakšnih presenečenj pri glasovanju ni za pričakovati, Janšo je namreč prejšnji teden na glasovanju za predsednika vlade podprlo 52 poslancev.

Tako bo nova vlada potrjena že v tednu po vložitvi predloga ministrske ekipe v DZ. Hitra dinamika dogajanja je posledica stanja v državi zaradi epidemije novega koronavirusa. Tudi prva seja nove vlade, ki bo sledila potrditvi ministrov v DZ, bo namenjena sprejemanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Janša je v četrtek napovedal, da bodo ustanovili krizni štab v ožji in širši sestavi, nova koalicija se strinja tudi s predlogom infektologov, da se zaustavi javno življenje v Sloveniji.

Člani odbora za pravosodje so po včerajšnji predstavitvi kandidatke za pravosodno ministrico Lilijane Kozlovič, po dobrih treh urah razprave, z osmimi glasovi za in štirimi proti prižgali zeleno lučKandidatka je kot prioritete svojega vodenja resorja izpostavila nujne spremembe zakonov o varstvu osebnih podatkov in o preprečevanju korupcije. Zavzela se je za ustanovitev specializiranega sodišča, razmislek o poskusni dobi za sodnike ter za digitalizacijo sodstva.

DOČAKALI SMO JO: Nova Škoda Octavia 2020 že v prodaji pri Porsche Koper!

"Končno smo dočakali novo generacijo izjemno priljubljenega modela Škoda Octavia Combi. Nova generacija vas bo prepričala, tako glede zunanjega dizajna, notranje prostornosti in praktičnosti kot tudi glede tehnologije in varnosti," pravi Samo Vergan, vodja prodaje znamke Škoda pri Porsche Koper.

Potrebne so spremembe, vendar premišljeno, brez naglice in ne na škodo pravic, je v predstavitvi na odboru DZ za pravosodje poudarila Kozlovičeva. Nanizala pa je nekaj prioritet iz koalicijske pogodbe. Napovedala je razmislek o uvedbi poskusne dobe sodnikov. "To področje bo proučeno, upoštevajoč našo kulturo in pravosodni sistem se bo pripravilo najboljšo možnost, kako ta sistem vpeljati," je napovedala.

Izpostavila je tudi pobude za spremembo sistema imenovanja sodnikov, s čemer bi lahko odpravili očitke o politizaciji sodstva. Kot je poudarila, bi za to morali spremeniti ustavo, za kar pa je potrebna dvotretjinska večina.

Kot nujne je izpostavila spremembe zakona o varstvu osebnih podatkov. Na ministrstvu sta pripravljena dva ločena zakona, en za prenos evropske direktive in drug za ureditev varovanja osebnih podatkov v policijskih in drugih postopkih. Kozlovičeva je taki rešitvi naklonjena.

Kar se tiče področja integritete in preprečevanja korupcije je ocenila, da Slovenija potrebuje korenite ukrepe, komisiji za preprečevanje korupcije pa je treba dati legitimnost. Vzporedno je po besedah kandidatke za pravosodno ministrico treba implementirati tudi direktivo o zaščiti žvižgačev v javnem in zasebnem sektorju. Kot je dejala, bo to "velik zalogaj, a se mudi".

Za večjo učinkovitost sodišč in predvsem da bi se zmanjšal delež zastaranj, se Kozlovičeva zavzema za uvedbo instančnega odločanja, da bi tako preprečili vračanje sojenj na prvo stopnjo. "Tega je ogromno na kazenskem in upravnem področju, kjer druga stopnja najpogosteje vrača zadeve na prvo stopnjo in redko sprejme odločitev," je izpostavila.

Če imamo specializirano tožilstvo, je prav, da imamo tudi specializirano sodišče, je dejala Kozlovičeva. Po njenem mnenju bo treba razmisliti tudi o ukinitvi sedanjih okrožnih in okrajnih sodišč ter o uvedbi enovitega sodnika, je med ukrepi za izboljšanje učinkovitosti delovanja sodišč navedla Kozlovičeva. "Sodišč se ne bo ukinjalo, ampak drugače organiziralo," je poudarila in dodala, da je cilj večja dostopnost pravice.

Napovedala je možnost javnega odločanja in pisanja ločenih mnenj tudi na drugih sodiščih, tako kot že velja na ustavnem sodišču. Po njenem prepričanju bi taka transparentnost lahko preprečila dvome v sodne odločitve.

Izpostavila pa je tudi nujo po digitalizaciji sodstva. "Če si predstavljamo, da policija zdaj na tožilstvo ali sodišče pripelje cele zaboje dokumentacije. Ti časi so minili, treba se je digitalizirati," je poudarila. Verjame, da bi tudi to lahko pospešilo odločanje sodišč.

Med svojimi prioritetami pa je izpostavila tudi proučitev izvajanja zakona o sodnem svetu in razmislek o prenosu ocenjevanja dela sodnikov na predsednika sodišča. Razmisliti je po njenem prepričanju treba tudi o ocenjevanju sodnikov začetnikov. "Ocenjevanje je odgovornost predstojnika," je poudarila.

Meira Hot

Meira Hot (SD) je kandidatko za ministrico povprašala po njenem stališču do pobude za redefinicijo posilstva, kar je pripravljala dosedanja pravosodna ministrica Andreja Katič. Kozlovičeva je pojasnila, da se bo seznanila s študijo inštituta za kriminologijo. "Kot ženska in kot človek se nagibam k nekemu stališču, a se ne bom še definitivno opredelila," je dejala.

Poslancu Predragu Bakoviču (SD) je Kozlovičeva napovedala pripravo vizije zaporskega sistema, ker število zaprtih narašča. Sistem probacije je pohvalila in pojasnila, da med drugim rešuje prav problem prepolnih zaporov. Glede njegovega predloga za uvedbo varnostne zapestnice za obsojene pa je dejala, da bo o tem razmislila.

Matjaž Škorjanc

Dejanu Kalohu (SDS) se je zahvalila za pobudo za prepoved ponovnega sojenja. Ta je izpostavil primer slovenskega hekerja Matjaža Škorjanca, ki je pri nas že prestal zaporno kazen zaradi hekerskih vdorov. Že pol leta pa je v priporu v Nemčiji, ker za ista kazniva dejanja njegovo izročitev zahtevajo ZDA. Kot je zagotovila Kozlovičeva, bo pobudo proučila.

Na kritična vprašanja nekaterih poslancev opozicije, kako bo v dveh letih lahko toliko stvari izvedla, glede na to, da je pravosodno ministrstvo v celotnem mandatu vlade Mira Cerarja izpolnilo zelo malo od obljubljenega, je Kozlovičeva ocenila, da je bilo v času ministra Gorana Klemenčiča storjeno veliko več, kot je bilo zapisano v koalicijski pogodbi.

"Moje vrednote so še vedno enake kot v času Mira Cerarja. Moje vrednote so še vedno socialno-liberalne in se niso spremenile, smo enaki ljudje, le v drugi konstelaciji," pa je odgovorila na poslanske očitke o sodelovanju v koaliciji z SDS.

Povedala je tudi, da ni naklonjena zapiranju meja, kot temu ni bila že v času Cerarjeve vlade, da pa so bili to tedaj nujni ukrepi in da se bomo tudi danes soočali z velikimi težavami zaradi pomanjkanja policistov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .03. 2020 ob  15: 20
ministrica za krivosodje, čivka janez
kokodek |  13 .03. 2020 ob  09: 24
nov virus, nova vlada