"KOT MINISTRICA IMAM POPOLNOMA ČISTO VEST": Ajanović Hovnikova pravi, da je ravnala zakonito

Slovenija

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik vztraja, da je v zvezi z razpisom za nevladne organizacije ravnala zakonito in transparentno. S predsednikom vlade Robertom Golobom je govorila v torek in v tem trenutku še vedno uživa njegovo zaupanje. Koalicijskim partnerjem pa bo pojasnila podala v najkrajšem možnem času, je dejala.

Sanja Ajanović Hovnik

Prepričana je, da se bo za ravnanje ministrstva za javno upravo, nje osebno, kot tudi strokovne komisije v zvezi z razpisom na koncu izkazalo, da je bilo zakonito in v skladu z vsemi predpisi, ki na tem področju veljajo.

"Kot ministrica imam popolnoma čisto vest," je poudarila na današnji novinarski konferenci. Ker pa se zaveda, da je sum padel na celotno izvedbo razpisa in na samo ministrstvo, da je morda v tem primeru ravnalo sporno, bodo naročili tudi zunanjo revizijo, potem ko je že podpisala izredno notranjo revizijo, ki bo opravljena v novembru.

Ministrica je tudi spomnila, da je komisiji za preprečevanje korupcije že podala prijavo in zaprosilo za napotilo, kako ravnati v tem primeru. "Upam, da bodo zadevo pregledali pristojni organi," pravi. Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da ves čas ravnajo transparentno in so zato vso dokumentacijo objavili tudi na spletnih straneh.

Kar zadeva službeno pot v New York, je Ajanović Hovnik pojasnila, da je temeljit pregled pokazal, da obstaja "nekaj organizacijskih težav", ki so jih že začeli odpravljati. Hkrati so ugotovili tudi sume o nepravilnostih pri izdaji njene letalske karte, zato so že stopili v stik z agencijo, ki je letalsko vozovnico prodala. Če pri agenciji ne bodo naleteli na sodelovanje, pa so po besedah ministrice pripravljeni tudi iti v tožbo.

"Ampak dejstvo je, da ugotavljamo, da nakupi letalskih vozovnic, kot jih že leta poznamo v državni upravi, niso optimalni, zato bom, čeprav sem mislila, da se mi s tem ne bo treba ukvarjati, v najkrajšem možnem času vladi predlagala spremembo načina nakupa letalskih vozovnic," je pojasnila ministrica.

Glede napovedane interpelacije, ki so jo zoper njo napovedali v SDS, se bo ustrezno odzvala, ko bo interpelacija vložena, je napovedala. Pojasnila je tudi, da zaenkrat ne vidi razloga, da bi se umaknila od pogajanj v javnem sektorju. Če bodo takšne zahteve, se pa tudi lahko umakne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  05 .10. 2023 ob  09: 32
»Da so razpisi v tej državi poligon korupcije, vemo že dolgo«

IZJAVA DNEVA

"Da so razpisi v tej državi poligon korupcije, vemo že dolgo, toda ali ni ta primer prav zares šolski, resnično eksemplarična zloraba javnega denarja: ena od prijaviteljic na razpis prek svojega zasebnega podjetja pri razpisu pomaga štirim drugim tako, da jim izpuli sedem odstotkov, t. j. 35.889 evrov, za storitev, ki nikakor ne sme biti plačana iz namenskega denarja za NVO. So te organizacije tvegale nenamensko, nezakonito rabo sredstev, ker je razpis nerazrešljiv birokratski oreh, nastavljen tako, da tudi marsikaj dobrega ne uspe, ali ker Kaja Primorac o celotni zadevi 've več' kot običajni prijavitelji? Za 35.889 evrov bi lahko na ministrstvu za mesec dni najeli 20 svetovalcev, ki bi pomagali vsem, ne le štirim prijaviteljem, ki se ne znajdejo v njihovi birokratski džungli. Toda v tem primeru bi bil ves denar razdeljen, ministrica pa ne bi mogla z nerazporejenimi sredstvi podpreti še prijateljičinega zavoda IPES."

(Kolumnistka Tanja Lesničar Pučko v Dnevnikovi kolumni o domnevni netransparentnosti ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik pri razpisu za nevladne organizacije)