KORONAVIRUS JE RAZPRŠEN PO VSEJ SEVERNI PRIMORSKI: Težava so tuji delavci, ki "uporabijo vse mogoče trike"

Vipavska dolina

Severnoprimorska regija je glede na sedemdnevne statistične podatke po pojavnosti okužb prav na vrhu med vsemi regijami. V zadnjem tednu so potrdili 708 okužb, v povprečju 101 na dan. Na včerajšnji novinarski konferenci v Zdravstvenem domu Ajdovščina so povedali, da so okužbe razpršene, precej pa so jih zaznali med tujimi delavci.

Severnoprimorska regija je dolgo kljubovala večjemu valu okužb, tudi v domovih starejših občanov se je pojavila relativno pozno, v vipavskem Pristanu lani julija, v ajdovskem pa šele tik pred koncem lanskega leta. Prav okužbe tamkajšnjih oskrbovancev in zaposlenih so dvignile število obolelih s covidom-19.

Večina oskrbovancev v ajdovskem domu starejših občanov je sicer že ozdravela. "V polnem teku so aktivnosti za čimprejšnjo normalizacijo življenja v hiši," je regijskemu štabu CZ za Severno Primorsko sporočila direktorica doma Tanja Stibilj Slemič.

Zadnje testiranje na okužbo z novim koronavirusom je v ajdovskem domu starejših potrdilo le tri nove okužbe, eno med zaposlenimi in dve med starostniki. Aktivno okuženih je po ponedeljkovih podatkih še 35 stanovalcev, dva se zdravita v bolnišnici. Med zaposlenimi pa je le še osem aktivnih okužb. V začetku naslednjega tedna zato v domu načrtujejo ponovno vzpostavitev obiskov oskrbovancev po sistemu predhodnih najav.

Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Ajdovščina Igor Benko je povedal, da so drugi večji vir okužb zaposleni, ki v ajdovsko občino prihajajo na začasno delo iz držav nekdanje Jugoslavije. V Ajdovščini jih tako začasno prebiva okrog 1000, njihova povprečna starost je okrog 35 let, zato ponavadi okužbo s covidom-19 prebolevajo z atipičnimi znaki okužbe.

"Vedeti morate, da ti ljudje prihajajo k nam delat in ne na bolniško ali v karanteno, zato uporabijo vse mogoče trike, da bi se temu izognili. Vendar lahko okužijo tudi druge, zato so se delodajalci odločili, da od začetka januarja vsakih nekaj dni opravljajo pri svojih zaposlenih hitre teste in tako poskušajo preprečiti večje okužbe," je povedal Benko.

Tuji delavci so po praznikih ob vračanju nazaj na delo ob prestopu državne meje dobili odločbo o karanteni, testirani in negativni pa na zadnjo stran odločbe tudi potrdilo, da so negativni. "V roku dneva ali dveh so imeli vsi tuji delavci v naši občini narejeno fotokopijo tiste odločbe s potrdilom na hrbtni strani. To smo ugotovili ob kontroli teh izdanih karanten."

Pediatrinja ajdovskega zdravstvenega doma Katja Šoštarič Likar pa je opozorila na težave, ki jih lahko imajo otroci po prebolelem covidu-19. Okarala je starše, da ne sporočajo njihovim pediatrom, da so otroci zboleli s covidom-19 in kakšen je njihov potek bolezni.

"Apeliram na vse starše, ki so zboleli za covidom-19, naj nam sporočijo, ali so za to boleznijo zboleli tudi otroci, da si to zabeležimo in imamo nad otroki kontrolo. Tako lahko hitreje ugotovimo, kaj se dogaja, če pride v mesecih po prebolelem covidu-19 do kakšnih morebitnih zdravstvenih zapletov ali posledic. Žal smo v Sloveniji zabeležili več primerov, da se bolezen kasneje pojavi v neki drugi obliki," je dejala.

Ajdovska pediatrinja je opozorila še, da sedaj dnevno obravnavajo otroke in mladostnike s psihičnimi težavami, kar je precej več kot pred izbruhom epidemije novega koronavirusa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija