KOPRSKI SODNIKI BOLJ MILOSTNI: Za uboj v Bovcu pet let manj zapora

Kronika

Višje sodišče v Kopru je Jasminu Suljiću, sprva obsojenemu za umor 34-letnega domačina v Bovcu oktobra 2019, zaporno kazen znižalo z 18 na 13 let, kaznivo dejanje pa prekvalificiralo iz umora v uboj. Po mnenju sodnikov namreč ni bilo dokazano, da bi dejanje načrtoval, je povedal direktor okrožnega sodišča v Novi Gorici Samo Turel.

Na prvem sojenju je bil Suljić maja 2020 obsojen na 18 let zaporne kazni, čeprav je tožilstvo zahtevalo višjo kazen. Koprski višji sodniki so nato ugodili pritožbi tožilstva, Suljića ter njegove zagovornice in sestre ter sodbo razveljavili. Kot so pojasnili, je bilo med sojenjem več podrobnosti premalo razčiščenih.

Državna tožilka Andreja Žvanut je za obtoženega tudi v ponovljenem sojenju predlagala 25 let zaporne kazni, saj je menila, da nov dokazni postopek ni prinesel nič novega. Njegova zagovornica Metka Lavrenčič Lozej pa je predlagala prekvalifikacijo kaznivega dejanja v uboj ali uboj na mah, saj je bila prepričana, da ni dokaza, da bi obdolženi kaznivo dejanje načrtoval.

Na ponovnem sojenju je sodnica maja letos Suljiću znova prisodila 18 let zaporne kazni, sledila pa je nova pritožba zagovornice in tožilstva.

Razlog za napad z nožem, ki ni bil last Suljića, ni popolnoma jasen, domnevno naj bi do njega prišlo zaradi ljubosumja. Suljić je namreč napad z nožem priznal, vendar ob tem povedal, da se dogajanja niti malo ne spomni. Zato sta se tako tožilka kot tudi zagovornica strinjali, da je njegovo agresivno vedenje sprožil nek zunanji dejavnik, ki pa ga ne v prvem ne v ponovljenem dokaznem postopku niso odkrili.

Čeprav se je Suljić branil, da ga je 34-letnik prvi napadel in naj bi šlo v tem primeru za silobran, pa tega niso mogli dokazati. Umorjeni namreč ni imel nikakršnih obrambnih ran, prav tako ni bilo nobene priče, ki bi lahko potrdila Suljićevo izjavo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija