"KONEC JE, JADRAN JE NJENO MORJE": Spet opažena ta invazivna vrsta

Svet

V Jadranskem morju so v zadnjih dneh ujeli dva primerka invazivne rdečemorske plamenke (Pterois miles), je v Facebook skupini Živi svet Jadranskega morja objavil Pero Ugarković z Inštituta za oceanografijo in ribištvo.

"Ujel jo je Vanja Kalezić na Luštici v Črni gori, ulov pa bo prijavljen njihovemu inštitutu v Kotorju. Moja napoved je, da bomo to poletje imeli vsaj 10 takšnih prijav na območju južnega Jadrana, morda pa tudi srednjega," je v torek zapisal Ugarković.

"Konec je, Jadran je njeno morje! Ni nam bilo treba dolgo čakati na nov prijavljeni ulov. Spet na Luštici. Poleg tiste slike Danijela Đorđevića je to že tretji, za katerega vem letos. Napovedal sem minimum 10 primerkov v letu 2024, a zdi se, da sem podcenil hitrost njenega širjenja," je le dan pozneje poročal o novem ulovu, poroča hrvaški Index.

Gre za ribo, ki je znana po tem, da škoduje lokalnim ekosistemom, hrani pa se z avtohtonimi vrstami rib in se hitro širi po Sredozemlju, je že lani pojasnil Inštitut za oceanografijo in ribištvo.

Na telesu ima strupene bodice, ki ob piku povzročajo hude bolečine. Obstaja možnost pojava resnejših simptomov, zato je v primeru vboda priporočljiv obisk zdravnika

Zanimivo je, da je strup v bodicah termolabilen, kar pomeni, da ga lahko nevtraliziramo s toploto. Najboljši način je, da mesto vboda takoj po vbodu zadržite v vodi s temperaturo 40-45 stopinj Celzija 30-90 minut.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija