KONČNO GLAS RAZUMA: Juri, Kučan, Turk in ostali: Čas je za mir v Ukrajini!

Koper

Vlada Roberta Goloba je od nastopa mandata prejela že dve odprti pismi na temo soočanja z rusko invazijo v Ukrajini. Medtem ko podpisniki drugega pisma opozarjajo, da bo mir v Ukrajini mogoče doseči le z lojalno in odločno podporo ukrajinski obrambi, so podpisniki prvega pisma, med katerimi je tudi Aurelio Juri, prepričani, da je treba ubrati drugačen pristop in ruskega predsednika prepričati k pogajanjem. "Putinu je treba ponuditi nek korenček," je za naš portal povedal nekdanji župan Kopra.

18 znanih akademikov in publicistov, med katerimi so tudi nekdanja predsednika države Milan Kučan in Danilo Türk ter nekdanji poslanec SD Aurelio Juri, vladi predlagajo, da ubere alternativni pristop, ki bi rusko in ukrajinsko vodstvo pripravili k resnim mirovnim pogovorom. "Treba je spremeniti pristop in napeti vse sile, da se prepriča Putina k pogajanjem, saj s pošiljanjem orožja Ukrajini in uvajanjem sankcij proti Rusiji to očitno ne uspeva. Ponuditi mu je treba nek korenček," pravi Juri.

Kot potencialni "korenček" izpostavlja pristanek na pogajanja o varnostnih jamstvih, ki jih je Putin postavljal še pred napadom na Ukrajino. "Enako velja seveda tudi za varnostna jamstva v Ukrajini. In za pogovore o statusu provinc Doneck in Lugansk, torej Donbasa, ki ni bil implementiran tako, kot pravi sporazum iz Minska 2014–2015. Sam sicer ne vem, ali bi v trenutni situaciji Putin na to pristal, a treba je poskusiti," je prepričan nekdanji župan Kopra, ki je ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon tudi pozval, naj kolegom iz Bruslja zastavi vprašanje, ki si ga je zastavila tudi sama, in sicer: "Kaj se bo zgodilo, ko bodo vse možne sankcije izčrpane?"

Kaj se bo zgodilo, ko bodo vse možne sankcije izčrpane? 

Jurijev odgovor je: "Povečana dobava orožja." Ampak do kod, se sprašuje. "Biden (Joe, op. a.) in Johnson (Boris, op. a.) že pakirata izstrelke dolgega dosega, ki jih je Zelenski (Volodimir, op. a.) zaprosil, da bi v dveh do treh dneh, kot je dejal sam, odgnal okupatorja, a si vsi trije mašijo ušesa, ko Putin svari, da bo odziv hud ter da bo napadel cilje, ki jih prvotno ni nameraval napasti. Gluh je tudi poljski zunanji minister, ki bi Ukrajini dostavil celo jedrsko orožje," ugotavlja Juri, ki v trenutnem dogajanju vidi veliko nevarnost. "Tudi švedski Mirovni inštitut sporoča, da od konca hladne vojne Evropa in z njo svet še nista bila tako blizu jedrskemu spopadu."

BONUS VIDEO: Na trasi drugega tira so ugledali prvo luč na koncu predora

Juri pikro Lisjaku Gabrijelčiču: "Če ob vsem tem ne vidiš, kaj nas čaka, začenjam dvomiti v tvoj inteligenčni kvocient"

Hkrati je Juri odgovoril tudi na drugo pismo vladi s prvopodpisanim znanim političnim analitikom Luko Lisjakom Gabrijelčičem. V njem več znanih osebnosti poudarja, da je treba "ukrajinski odpor podpreti z vsemi sredstvi, ki so naši državi kot članici svetovne skupnosti držav na razpolago". "Gabrijelčičevo pismo s 50 podpisi pravi, da moramo ostati načelni in obraniti suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost Ukrajine za vsako ceno, pa naj bo, kar bo. Naše z 18 podpisi pa, da je drama že šla tako daleč in tako globoko zabredla v vojni živi pesek, da jo je treba čim prej potegniti ven in iz nje rešiti, kar se še rešiti da!" razliko med obema odprtima pismoma vladi povzema Juri.

Kot Juri nadalje razlaga, se moramo ob trenutni situaciji, ko vojna divja že mesece ter beleži na tisoče smrtnih žrtev in milijone razseljenega prebivalstva, vprašati, "ali nas ta načelnost vodi h koncu morije, ki že tri mesece in več pustoši Ukrajino in ki jo zavoljo posledic na ekonomijo in kakovost življenja čuti že ves svet, ali v povsem nasprotno smer, daleč od miru?". "Če ob vsem tem ne vidiš, kaj nas čaka oz. kam gremo, začenjam dvomiti v tvoj inteligenčni kvocient, pa imaš lahko 10 akademskih nazivov," je še sarkastično navrgel Lisjaku Gabrijelčiču.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  15 .06. 2022 ob  12: 19
Skoraj, da imajo prav. Američani so edini, ki jim ta vojna koristi. Zelenski se pa že malo preserava.
Istriano |  14 .06. 2022 ob  23: 17
G. juri je bivši carinik, ki ima (samo) srednjo šolo. Je res, da je bil župan in poslanec, ampak nima niti en dan izkušenj v zunanji politiki, da o izobrazbi ne govorimo. Zato spoštovani bivši župan in poslanec, pojdite raje jadrati, saj ste v penziji in puste profesionalce, da opravijo delo za katero so šolani in usposobljeni.
Pjero Shriba |  14 .06. 2022 ob  21: 07
"Compagno" Juri, se ne faccia una ragione, i tempi di Porzus sono passati !
Oppure no ?

manemebasat |  14 .06. 2022 ob  16: 10
Brez orozarskega lobija ne bo slo.
kokodek |  14 .06. 2022 ob  15: 52
namesto orožja in oboroževanja se je treba pogovarjati z vsemi in prisiliti Putina in Zelenskega k pogovorom o miru. ZDA naj nehajo mešati drek, evropski politiki pa naj skrbijo za Evropo in ne ZDA. Mi pa ven iz NATO!!!!!