Koliko sveč boste prižgali letos?

Vipavska dolina

Pred nami je dan spomina na mrtve. To je dan, ko si večina vzame čas, da obišče grobove svojcev ter se pokloni spominu nanje. Na grobove še vedno veliko ljudi prinaša cvetje in sveče, predvsem slednje pa so postale pereč okoljski problem. Zakaj letos prižgati raje svečo manj, smo povprašali na Komunalno-stanovanjski družbi (KSD) Ajdovščina, ki skrbi za ravnanje s tem odpadkom.

Zakaj so sveče pravzaprav problematičen odpadek, nam je najprej zaupal Andrej Valič, operativni vodja odvoza odpadkov na KSD Ajdovščina. "Treba je ločiti vosek od ovoja sveče. Plastika, ki obdaja svečo, pa naj bi bila strupena. Pri gorenju tega odpadka naj bi se izločali celo kancerogeni plini. Nič boljše pa niso niti elektronske sveče, te so ekološko obremenjujoče predvsem zaradi električnih komponent, predvsem baterije."

Valič je še povedal, da se uporaba sveč v novembru poveča za približno petkrat. Na 34 pokopališčih, za katere skrbi KSD Ajdovščina, je teh odpadkov za približno tono na mesec, kar je, po besedah Valiča, ogromno.

Prižge se preko 20.000 sveč

Sveča v prvotnem stanju v povprečju tehta okrog pol kilograma, po uporabi pa se teža več kot prepolovi. Izračunali smo, da tona odpadnih sveč vsebuje okrog 4000 izgorelih sveč. V novembru se torej na območju Občine Ajdovščina in Vipava –območju, kjer svojo delo opravlja KSD Ajdovščina – prižge prek 20.000 sveč, pri čemer so štete le sveče, ki so odvržene v za to namenjene zabojnike.  

Sistem je slab na državni ravni

Na trgu je večja količin sveč, kot je vplačane embalažnine, ki je namenjena ravnanju z odpadnimi svečami.

Direktor KSD Ajdovščina, Egon Stopar, je opozoril, da gre tudi za slab sistem na ravni države. "Problem je, ker je veliko proizvajalcev sveč neprijavljenih. Torej imamo na trgu veliko število sveč, za katere se ne plačuje t. i. embalažnina, s katero se bi sicer financiralo ravnanje s tem odpadkom. Družba, ki naj bi ravnala z odpadnimi svečami, zato nima dovolj prihodkov, s katerimi bi lahko uspešno predelala vse zavržene sveče. Tako lahko prevzame  samo določeno število sveč. Sveče zato zastajajo po posameznih komunalnih podjetjih in čakajo na prevzem."

"V Ajdovščini nam nekako še kar uspeva relativno normalno odvažati uporabljene sveče. Imamo tudi veliko prostora, da to za določen čas skladiščimo. Vem pa, da imajo nekatere manjše komunale veliko problemov s tem. Prevzem zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne teče pravilno," je še dodal Egon Stopar.

Letos prižgite raje svečo manj. Pokojni vam ne bodo zamerili, zanamci vam bodo hvaležni.

Deli novico: