KOLIKO KOSMIČEV STRESETE V MLEKO? Bodite pozorni, opozarja zveza potrošnikov

Slovenija

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja na prevelike porcije pri pripravi kosmičev. V spletni anketi so ugotovili, da le 12 odstotkov vprašanih dosledno upošteva priporočeno porcijo 30 gramov. To določa proizvajalec in je zapisana na embalaži.

Na embalaži kosmičev proizvajalci poleg obvezne navedbe hranilne vrednosti, ki je podana na 100 gramov oziroma 100 mililitrov živila, pogosto navedejo še vsebnost hranil na porcijo in priporočene dnevne vnose. Pri zvezi potrošnikov poudarjajo, da je to s strani potrošnika zaželeno, saj bi si drugače moral količino hranil v porciji preračunati sam.

Dodajajo, da lahko nastane težava, ker priporočeno porcijo izdelka določajo proizvajalci sami. Ti namreč raje priporočijo manjše porcije, saj tako zapišejo tudi manjšo vrednost hranil in s tem manjšo energijsko vrednost. Ta pa lahko zavede, saj so številni pozorni le na informacijo o kalorijah in ne na to, za kolikšno porcijo ta informacija velja.

V anketi je sodelovalo 1040 potrošnikov. Več kot polovici se zdi priporočena porcija premajhna in pri pripravi obroka porcijo večkrat povečajo. "To dejstvo je v luči zmanjševanja problema debelosti in previsokega vnosa prostih sladkorjev precej problematično," so izpostavili v ZPS.

"Potrošniki pogosto presenečeno odkrijejo, kako majhna je v resnici velikost porcije, navedena na škatli. Še več, velikost porcije za žita se od izdelka do izdelka razlikuje. Pri kosmičih večinoma predstavlja od 30 do 50 gramov," so še opozorili. Zato svetujejo, da je dobro pri primerjavi med izdelki vedno upoštevati hranilne vrednosti na 100 gramov izdelka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija