KDAJ IN KJE? Danes tudi v Kopru brezplačni pregledi kožnih znamenj

Koper

V Ljubljani, Novem mestu in na Ptuju so v teh dneh na voljo brezplačni pregledi kožnih znamenj. S preventivno akcijo SaveYourSkin želijo opozoriti na pomen zaščite pred soncem in rednih pregledov kožnih znamenj. Danes pa brezplačen pregled lahko izkoristite tudi v Kopru. 

Dermatologi so v sklopu javnozdravstvenega projekta prvi dan v Ljubljani brezplačno pregledali znamenja na koži 108 posameznikom in odkrili dva suma na melanom, na Ptuju so opravili 172 pregledov in odkrili pet sumov na melanom. Včeraj so bili na voljo v Novem mestu, danes pa v Kopru na parkirišču Planeta Tuš na Ankaranski cesti 2 od dopoldneva, pa vse do 20. ure zvečer.

Kožni rak je najpogostejša oblika raka, je povedal podpredsednik Združenja slovenskih dermatovenerologov Igor Bartenjev. Poznamo raka vrhnjice (keratinocitni rak oz. karcinom) in tumor melanocitov (melanom). Karcinomov je veliko več kot melanomov. Statistika je dobro znana le za maligni melanom, ker se ga dosledno prijavlja. Na leto se pojavi od 30 do 35 melanomov na 100.000 prebivalcev, je navedel.

Glede na podatke slovenskega registra raka za kožnim melanomom letno zboli več kot 600 oseb. Če je zdravljenje pravočasno, je kožni rak ozdravljiv v 99 odstotkih. Če pa ga spregledamo in ne zdravimo, se lahko razširi na druge organe, kar lahko vodi v smrt.

Večina znamenj na koži ni nevarnih, obstaja pa možnost, da se iz nekaterih razvije kožni rak. Ta lahko nastane tudi na novo, torej na mestu, kjer ni bilo obstoječega znamenja. Znamenje lahko nastane kjerkoli, tudi na lasišču, v predelu spolovila, pazduhe in na ostalih nevidnih mestih, je dejala zdravnica specialistka dermatovenerologije Ana Škoberne.

Pojavi se lahko pri vsakomur, še posebej pa so zanj dovzetne osebe z zelo svetlo poltjo, številnimi pigmentnimi znamenji, tisti, ki jih sonce hitro opeče in slabo porjavijo in tudi tisti, ki imajo ožjega sorodnika, ki je zbolel za melanomom. "Zaščitna sredstva so boljše kot nič, ščitijo pred sončno opeklino in škodljivimi posledicami sončenja, a ne popolnoma. Če se res želimo zaščititi, se moramo izogibati soncu," je opozoril Bartenjev.

Ustrezna zaščita pred soncem je še posebej pomembna v otroškem obdobju. Pri opeklinah in rdečinah prihaja do poškodbe DNK v celicah, zato se je temu treba čimbolj izogibati, je opozorila Škoberne. Pri pregledu znamenj so dermatologi pozorni na različne kriterije. "Gledamo vsebnost pigmenta, njegovo razporeditev, kakšno žilje je prisotno, vsebnost žilja, kako velika je lezija, kakšen je njen rob, simetrija, meja ..." je navedla Škoberne. Na podlagi cele holistične podobe kože ocenijo, če je znamenje sumljivo in če je potrebna odstranitev ali pa zgolj spremljanje.

Cilj akcije, ki jo pripravlja La Roche-Posay v sodelovanju z Združenjem slovenskih dermatovenerologov, je ozaveščanje javnosti o pomenu zaščite pred soncem in preprečevanje ter zgodnje odkrivanje kožnega raka. Akcija je med drugim orodje, ki ljudem pomaga pridobiti osnovno znanje v zvezi z zgodnjim prepoznavanjem raka kože. V sklopu tega javnozdravstvenega projekta, ki ga izvajajo že tretje leto zapored, so opravili 1818 pregledov kožnih znamenj, od katerih se jih je kar 57 izkazalo za sumljive na melanom, je dejala vodja komunikacij za znamko La Roche-Posay Petra Mlakar Zorko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija