KATEREMU PREDSEDNIŠKEMU KANDIDATU SE NASMIHA ZMAGA? To kažejo ankete

Slovenija

V drugem krogu predsedniških volitev se sodeč po anketi, ki jo je med 27. in 29. oktobrom za Mladino opravila agencija Ninamedia, zmaga obeta odvetnici Nataši Pirc Musar, ki naj bi jo izbralo 61,3 odstotka volivcev in volivk. Poslanca SDS Anžeta Logarja naj bi podprlo 38,7 odstotka volivcev in volivk.

Mladinina anketa kaže, da Pirc Musarjevo v veliki meri podpirajo simpatizerji vseh treh koalicijskih strank (Gibanje Svoboda, SD, Levica), pa tudi tisti, ki se ne morejo odločiti, katero stranko bi podprli. Na drugi strani pa Logarja podpirajo simpatizerji stranke SDS in NSi.

Pirc Musarjevo naj bi po podatkih Ninamedie podprlo 84,3 odstotka tistih, ki so v prvem krogu volili skupnega kandidata SD in Gibanja Svoboda Milana Brgleza, in 56,9 odstotka tistih, ki so izbrali kočevskega župana Vladimirja Prebiliča. Podprla naj bi jo tudi slaba polovica volivcev predsedniške kandidatke zunajparlamentarne stranke Resni.ca Sabine Senčar in skoraj vsi volivci predsedniškega kandidata stranke Levica Mihe Kordiša.

Anžeta Logarja pa naj bi po podatkih predvolilne napovedi Ninamedie poleg 95 odstotkov volivcev SDS podprlo še 77,8 odstotka volivcev predsedniškega kandidata NSi Janeza Ciglerja Kralja.

Agencija Ninamedia je za drugi krog volitev napovedala 49,2-odstotno volilno udeležbo, a je hkrati opozorila, da napovedana volilna udeležba običajno presega dejansko. Rezultati prvega kroga predsedniških volitev in volilna preračunavanja so nakazali, da Logarju koristi nižja volilna udeležba, piše Mladina.

Raziskavo je Ninamedia izvedla za Mladino med 27. in 29. oktobrom, preko spleta in telefona so anketirali 700 državljank in državljanov Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  05 .11. 2022 ob  08: 25
-6
po barbiki naj bo ženska
Pesceserra |  04 .11. 2022 ob  15: 32
Mi na obali bomo volili tranzicijski loj......