KATERE HRANE NIKAKOR NE BI SMELI DATI SVOJEMU PSU? Da, tudi sladoled je nevaren!

Trendi

Ker večinoma obožujemo svoje štirinožne prijatelje, se jim težko upremo, ko nas sredi obroka začnejo prositi za hrano. A pozorni moramo biti, kaj jim ponudimo "pod mizo". Del naše prehrane jim namreč škoduje in lahko povzroči različne težave, od prebavnih motenj, prekomerne teže do celo zastrupitve. Katere hrane psi torej ne bi smeli jesti?

Psi nikoli ne smejo uživati alkohola. Že majhne količine lahko privedejo do zastrupitve z etanolom, velike pa do srčnega napada, odpovedi pljuč, kome ali smrti.

Avokado, zlasti njegova lupina in koščica, vsebujeta persin, strup, ki lahko pri psih povzroči bruhanje in drisko.

Mandlji niso strupeni, a lahko zamašijo požiralnik ali poškodujejo sapnik, če niso dobro prežvečeni.

Tudi cimet ni strupen, lahko pa povzroči razdraženost v pasjih ustih in pretirano zniža raven glukoze v krvi, kar lahko povzroči bruhanje, drisko, zmanjšan ali povečan srčni utrip in bolezni jeter.

Čokolada je, kot verjetno že vsi vemo, izjemno škodljiva za pse. Kakav in čokolada vsebujeta metilksantin, ki ustavi presnovo psov. Majhne količine lahko povzročijo drisko ali bruhanje, velike pa epileptične napade, srčno aritmijo ali smrt.

Prigrizkom, kot so čips in preste, se je na splošno bolje izogibati zaradi soli in začimb, s katerimi so bogati. Sol lahko povzroči zastrupitev s soljo in dehidracijo. Zato omejite vnos soli in poskrbite, da bo vaš ljubljenček imel dovolj vode.

Grozdje in rozine so zelo strupeni za pse in lahko povzročijo odpoved ledvic ter smrt.

Kava in čaj sta nevarna zaradi kofeina, ki lahko povzroči vrsto težav, od hiperaktivnosti, bruhanja, driske in povišanega srčnega utripa do pljučnega popuščanja.

Arašidi v nasprotju s splošnim prepričanjem za pse niso strupeni. Vendar imajo arašidi visok delež maščobe, ki jo psi težje prebavijo. Če jih pojedo preveč, lahko dobijo drisko ali pričnejo bruhati. Enako velja za arašidovo maslo.

Limone oziroma limete vsebujejo psoralen, ki povzroča prebavne motnje, v zelo velikih količinah pa lahko povzroči odpoved jeter in smrt.

Čebula, česen, por in drobnjak so za pse strupeni in povzročajo slabokrvnost, šibkost in povečan srčni utrip. Še zlasti nevaren je česen.

Makadamija (avstralski) oreščki so zelo strupeni za pse in povzročajo bruhanje, zvišano telesno temperaturo in lahko negativno vplivajo na živčni sistem vašega psa.

Paradižnik je na splošno varen, če je zrel, vendar zeleni deli rastline vsebujejo strupen solanin.

Surovo kvasno testo je lahko izredno nevarno zaradi fermentacije, ki lahko povzroči zastrupitev z alkoholom. Tudi napihnjenost, ki se pojavi po zaužitju, ni neškodljiva.

Sladoled vsebuje sladkor, ki povzroča enak nabor težav kot pri ljudeh - lahko povzroči povečanje telesne mase in zobno gnilobo. Nekateri psi (kot ljudje) ne prenašajo laktoze.

Umetna sladila, ki jih najdemo v sladkarijah, žvečilnih gumijih in zobni pasti, lahko privedejo do nenadnega padca glukoze v krvi vašega ljubljenčka in lahko povzročijo šibkost, epileptične napade in poškodbe jeter.

Češnjam in višnjam se je bolje izogibati, zlasti koščicam, ker vsebujejo cianid, ki telesu preprečuje uporabo kisika iz krvi.

Začimbe, kot so muškatni orešček, poper, janež, peteršilj, koper in druge, vsebujejo miristicin, ki je v velikih količinah strupen za pse. Lahko povzroči dezorientacijo, visok srčni utrip, visok krvni tlak in bolečine v želodcu. Na splošno je bolje, da hrana, ki jo dajete psom, ni (pretirano) začinjena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija