KATASTROFA V VIPAVSKI DOLINI: Pri -6 stopinj Celzija pozeble vse sadne vrste

Vipavska dolina

Zaradi nizkih jutranjih temperatur, ki so se v posameznih delih Vipavske doline davi spustile celo do -6 stopinj Celzija, je pozebla večina letošnjega pridelka breskev, kakijev, aktinidije in delno tudi marelic. Po prvih ugotovitvah so huje prizadeti tudi sadovnjaki v Posavju.

Za oceno letine češenj bo potrebno še nekoliko počakati, ker je večina cvetov še v popkih, odprti cvetovi pa so ožgani zaradi mraza. V kmetijski svetovalni službi v Ajdovščini pa se bojijo, da je pozeba škodo naredila tudi v vinogradih.

Kmetijski svetovalec kmetijsko svetovalne službe Ajdovščina Rajko Črv je povedal, da so zaradi nizkih temperatur pozeble vse sadne vrste, ki so v tem času cvetele ali brstele. Točen obseg škode po pozebi bo viden v prihodnjih dneh, ko se bodo temperature nekoliko dvignile in se bo vegetacija nadaljevala.

Podatki na Agro-meteorološkem portalu Slovenije kažejo, da je bilo v noči s srede na četrtek v Vipavski dolini zelo mrzlo za april. Meteorološka postaja v Potočah je tako zabeležila okoli -4 stopinje Celzija vse od polnoči naprej, med 5. in 6. uro zjutraj pa se je temperatura spustila še niže, celo do -6,6 stopinje Celzija. Na Slapu je bila izmerjena temperatura sicer nekoliko višja, kljub temu se je spustila vse do -4,8 stopinje Celzija.

O pozebi in trenutnih razmerah je kmetijska svetovalna služba že obvestila vodstva prizadetih občanih, njihovo ukrepanje pa bo znano po znanem obsegu škode.

V Goriških Brdih tokrat ni bilo hujše pozebe, ta je svoje naredila že v preteklem tednu, ko so v nižjih legah pomrznili kakiji, breskve in jagode.

Po neuradnih podatkih posavskih sadjarjev so nizke jutranje temperature zadnjih dni, ki so se ponekod spustile tudi do -8 stopinj Celzija, huje prizadele tamkajšnje sadovnjake, tako nasade koščičarjev kot drugega sadnega drevja. Škodo, ki se bo v glavnini pokazala prihodnje dni, sicer še ocenjujejo, prve grobe ocene s terena pa bodo znane v začetku prihodnjega tedna.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija