KAKŠNA BO USODA IZOBRAŽEVANJ ZA STAREJŠE? Vlada pripravlja ustanovitev računalniškega sklada

Slovenija

Usoda digitalnih izobraževanj za starejše bo znana čez kakšen teden dni. Izobraževanja so ustavljena le začasno, do razjasnitve morebitnih nepravilnosti pri izboru izvajalcev, je po današnjem sestanku s predstavniki upokojencev povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Velika gneča je bila tudi v Kopru.

Potem ko je vladna služba za digitalno preobrazbo zaradi ugotovljenih nepravilnosti na Slovenski regionalno razvojni sklad minuli torek naslovila poziv po takojšnji začasni ustavitvi vseh aktivnosti v povezavi z izvedbo izobraževanj, ki so pogoj za unovčitev digitalnega bona, je sklad v četrtek to odredil vsem izbranim izvajalcem izobraževanj.

Nepravilnosti so med drugim zaznali pri izvajalcu izobraževanj Smart Naris, in sicer od predhodnega zbiranja prijav do spreminjanja časovnih terminov, lokacij in nezakonitih zahtev na prijavnih obrazcih (povrnitev stroškov izobraževanja v primeru neudeležbe).

Emilija Stojmenova Duh

Posameznikov, ki so že začeli obiskovati tečaje, naj bi bilo zelo malo

Več odgovorov o tem, kaj točno se je dogajalo v zvezi z razpisom in izvedbo izobraževanj, bo prineslo poročilo Slovenskega regionalno razvojnega sklada, ki ga ministrica pričakuje do petka. Državljane, ki se izobraževanj trenutno že udeležujejo, pa je zaprosila za potrpežljivost. "V tem trenutku ne moremo povedati še ničesar. Takoj ko bomo preučili poročilo, bodo znani ukrepi za naprej," je dejala in dodala, da se bo to zgodilo v prihodnjem tednu.

Po njenih informacijah je sicer posameznikov, ki so že začeli obiskovati tečaje, zelo malo. Podrobnejših informacij o tem pa v službi vlade za digitalno preobrazbo nimajo, zato Stojmenova Duh pričakuje, da več o tem znanega v omenjenem poročilu.

Kot je še poudarila, skladu ne očitajo, da je naredil karkoli narobe. "Pozvali smo jih, da naredijo revizijo postopkov, da ugotovimo, ali so bile kakšne nepravilnosti. Potem se bomo ponovno dogovorili z vsemi deležniki, tudi z izvajalci izobraževanj," je napovedala in dodala, da vsi izvajalci izobraževanj niso delali napak.

Da bi odpravili nastale nevšečnosti glede njihovega izvajanja, v vladni službi pripravljajo novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, pri čemer se želijo z različnimi deležniki odkrito pogovoriti o tem, kaj je mogoče narediti s sredstvi, ki so na voljo, je zatrdila ministrica.

Vladni ukrepi v pripravi: Ustanovitev računalniškega sklada

Eden takšnih pogovorov, ki ga je označila kot izjemno odkritega in konstruktivnega, so imeli danes z Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus). V prihodnje nameravajo projekt digitalnih izobraževanj peljati v sozvočju z njimi, je dodala.

"Mislim, da se bo našla ustrezna rešitev, danes smo se dogovorili, da bomo tesno sodelovali in iskali skupne rešitve," je v izjavi po virtualnem sestanku z ministrico za digitalno preobrazbo povedal predsednik zveze upokojencev Janez Sušnik.

Kot je izpostavil, da čeprav Zdus v pripravo razpisa za izobraževanja ni bil neposredno vpet, trenutno skuša pomagati in reševati skupne interese vladne službe ter starejših oseb, da ne bodo diskriminirani in da se bodo lahko naučili računalniških veščin, če bodo hoteli. "Ali bo to z boni ali brez njih, je pa druga zadeva. Vprašanje je, kakšna politika se bo vodila naprej. Če je za vse denar, naj bo za bone za vse ali pa se ti dejansko v tem primeru tudi umaknejo," je bil jasen Sušnik.

Ministrica je v izjavi novinarjem predstavila še nekatere druge ukrepe, ki jih pripravljajo v vladni službi za digitalno preobrazbo. Eden od teh je ustanovitev računalniškega sklada, s pomočjo katerega bodo lahko različni posamezniki prišli do računalniške opreme, ki jo potrebujejo in si je sami ne morejo privoščiti. Čeprav po njenih besedah ne bo možno, da bo prav vsak posameznik dobil svoj računalnik, se ji zdi pomembno, da z njimi opremijo različne organizacije, ki so v vsakdanjem stiku s starejšimi osebami - domove za starejše, knjižnice, različne organizacije. Obenem jim želijo omogočiti tudi dostop do internetne povezave in jih opolnomočiti za delovanje v današnjem svetu - vse od pošiljanja elektronskih sporočil, naročanja pri zdravniku in uporabe aplikacij, kot je Zvem, do uporabe mobilne banke, eUprave.

Več starejših se je obrnilo na varuha človekovih pravic

Seznam izvajalcev izobraževanj za starejše je bil objavljen v začetku meseca, mesta pa so se hitro zapolnila. Po poročanju nekaterih medijev je na nekaterih vpisnih mestih po državi nastala velika gneča, zaradi majhnega števila prostih mest pa je prihajalo tudi do prerivanj. Nekatera izobraževanja so se medtem že začela.

Več starejših se je zaradi izobraževanj v zadnjem času obrnilo tudi na varuha človekovih pravic. Kot so minuli teden sporočili iz njegove pisarne, starejši zatrjujejo, da so diskriminirani pri dostopu do digitalnih bonov 22, saj za prebivalce, stare 55 let ali več, pri unovčenju bonov velja dodaten pogoj. Več predlogov za obravnavo diskriminacije pri dostopu starejših do digitalnih bonov je prejel tudi zagovornik načela enakosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija