KAKO SE ZABAVATI ZA NOČ ČAROVNIC? Od najbolj odvratnega recepta do presenečenja za sosede

Slovenija

Komaj smo se v Sloveniji navadili na praznovanje noči čarovnic, ki smo jo v 90. letih začeli prevzemati iz zahodnoevropskih držav in ZDA, je letos pred nami 31. oktober, ko bo treba spoštovati ukrepe za zajezitev epidemije. Glede na to bomo morali biti še bolj ustvarjalni, da bo najstrašnejša noč v letu takšna, kot mora biti.

Komercialne dejavnosti ob noči čarovnic bodo letos odpadle. Tam, kjer menijo, da brez čarovnij in naježene kože ob grozljivih filmih ne gre niti v času epidemije, pa so vsebine prenesli na internet in druge načine sodobne komunikacije.

Doma različne možnosti od dobrega duhca do karaok s strašljivimi pesmimi

Po družbenih omrežjih in na različnih spletnih straneh se vrstijo ideje, kako se zabavati za noč čarovnic tudi ob omejitvah zaradi covida-19. Po eni od njih se lahko spremenimo v dobrega duhca in na pragu prijatelja ali soseda pustimo vrečko dobrot. Lahko pripravimo kviz na temo, ki se dotika noči čarovnic, denimo o grozljivih filmih in knjigah, ali organiziramo karaoke s strašnimi pesmimi v še strašnejših kostumih.

Ljubitelji gravžastih jedi kar tekmujejo, kdo bo pripravil bolj odvraten recept. Eden od njih je brie mumija iz koluta sira brie, ovitega v trakove listnatega testa, in s črnimi olivami za oči med njimi. Komur pa je ljubši motiv groba, bo lahko spekel čokoladno pecivo, za nagrobnik pa na košček peciva postavil vanilijev keks.

Tako pri peki kot tudi pri krašenju stanovanja v slogu najstrašnejše noči v letu, pri katerem ne smejo manjkati oranžni baloni in črni pajki, nam lahko pomagajo otroci.

V ZDA praznik živijo

Noč čarovnic ima svoj izvor v keltskem prazniku samhain. Kelti so ga praznovali 1. novembra, ki se začne po nekdanjih predstavah že s predvečerom. Verjeli so, da mrtvi na ta dan poslednjič pridejo v svet živih. Praznik je pri Angležih kasneje z nastopom krščanstva, ki so ga začeli prevzemati v 4. stoletju, prekril halloween, kar je skrajšana oblika za "all hallows' eve" oz. za predvečer dneva vseh svetnikov. V ZDA so ga prenesli prav angleški izseljenci.

Po verovanju Keltov so se v tem času na zemljo vračale duše prednikov

Kelti so čas samhaina po pojasnilih etnologov razumeli kot liminalno obdobje, torej obdobje, ko je lažje preiti meje med tostranstvom in onostranstvom. Tako so verjeli, da je treba duhove, ki naj bi v tem času prišli na zemljo, pomiriti, da bodo ljudje in živina preživeli zimo. Zunaj so jim kot darove puščali hrano in pijačo.

Prav tako so verjeli, da se v tem času na svoje domove vračajo duše prednikov. Prirejali so praznovanja, ki so se jih po takratnem verovanju udeležile tudi te duše, v maskah pa so hodili od hiše do hiše, deklamirali in v plačilo dobili hrano.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  29 .10. 2020 ob  21: 17
Evo ce gdo objavlja razne filemcke zato da se lahko zabavamo tisti ki gledamo...
Das si tako masko,gres v temno ulico prides potiho od zadaj in na uho zasepnes buuuuuuu
Ok dobro,se hecam ljudje smo itak postali paranoicni zaradi vsega morda bi gdo podozivel travmo
vseved |  29 .10. 2020 ob  20: 46
Tudi drek bi jedli samo da je ameriški.