KAKO PREPOZNATI, ALI GRE ZA INFARKT ALI PANIČNI NAPAD? Razlike je pogosto težko opaziti

Trendi

Srčni infarkt in panični napad delita izrazito podobne simptome, kar otežuje njuno razlikovanje. Zaznati razlike med njima pogosto predstavlja izziv.

Tako srčni infarkt kot panični napad, ki je navadno del anksiozne motnje, običajno spremlja nenadno potenje, neenakomerno dihanje in bolečine v prsih. Obe stanji se razvijeta brez opozorila, pri čemer se srčni napadi običajno pojavijo med ali po fizičnem naporu. Obe situaciji sta lahko nevarni in zahtevata ustrezno obravnavo.

Kako prepoznati srčni infarkt?

V nasprotju s splošnim prepričanjem, bolečina v prsnem košu ni edini kritični znak srčnega infarkta. Značilen je plitek občutek stiskanja ali pritiska v prsih, ki se širi v levo roko, lahko tudi v predel hrbta. Bolečina se lahko razširi proti vratu, čeljusti in zobem. Med srčnim napadom pride do kratke sape, lepljivega in hladnega potenja ter morebitne slabosti in bruhanja.

Srčni napadi so lahko nenadni in intenzivni, vendar se večina začne počasi, z blago bolečino ali nelagodjem, ki se postopoma poslabša v nekaj minutah. Te epizode se lahko pojavijo in minejo večkrat, preden pride do dejanskega infarkta. V tem primeru je nujno poklicati zdravniško pomoč, piše American Heart Association.

Kako prepoznati panični napad?

Panični napad ni nujno povezan le z dramatičnimi situacijami, ampak se lahko pojavi tudi v normalnih okoliščinah. Simptomi paničnega napada dosežejo vrhunec običajno po 10 minutah. Pojavi se bolečina v prsih ali na sredini prsnega koša, vendar je šibkejša kot pri infarktu in bolj lokalizirana. Sledi občutek pomanjkanja zraka, kar ustvari vtis, da ne morete normalno dihati.

Napad panike spremlja nerazumen strah, zasoplost, potenje, tresenje, mravljinčaste roke ter pospešen srčni utrip. Ponavadi postopoma izzveni in mine sam od sebe v približno 20 minutah. Srčni napad pa se pogosto nadaljuje in se lahko sčasoma poslabša.

Kdaj poklicati nujno medicinsko pomoč?

Pokličite nujno medicinsko pomoč, če občutite močno bolečino v prsih, ko se bolečina širi po roki navzdol ali traja več kot dve minuti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija