KAKO NAPREJ PO TRIDESETIH LETIH SAMOSTOJNOSTI? Pridruži se razvojni fronti in prispevaj k razvoju tvojega kraja

Slovenija

"Kako in od česa bomo živeli?" se glasi osrednje vprašanje Stranke modernega centra (SMC) ob tridesetletnici samostojnosti Slovenije. Gre za tretji veliki korak, ki čaka naše generacije. Sloveniji gre ekonomsko in socialno dobro. V tridesetih letih smo podvojili naš bruto domači proizvod. Verjetno pa se strinjamo, da bi nam šlo lahko precej bolje in da ne izkoriščamo vseh potencialov. Preveč kreganja in premalo sodelovanja duši naš razvoj. To pa je še posebej pomembno v letih pred nami, ko se bomo morali kot družba in gospodarstvo pobrati po epidemiji, ki je zaustavila svet, pravijo v stranki SMC.

Zdravko Počivalšek, predsednik SMC

Tretji veliki korak naše generacije

Zaradi prej naštetih dejavnikov je pomembno, da se dogovorimo za omenjen tretji korak. Najprej smo si priborili samostojnost in s tem zaokrožili stoletja prizadevanj za rešitev našega nacionalnega vprašanja. Potem smo z vstopom v evropske integracije našo državnost utrdili ter se umestili med najbolj razvite države.

Sledilo pa je obdobje, ko se je naša politika izgubila v dnevnem politikantstvu in radikalizaciji namesto, da bi skupaj dorekli model našega družbenega in ekonomskega razvoja, menijo v SMC.

"Ker smo v SMC želeli preseči ta škodljivi razkol v slovenski politiki, so o nas govorili precej grdega. Toda za nas je ključno, da se namesto kregarijam posvetimo konkretnim projektom za ljudi. Kako bomo uredili našo medsebojnost in kako dosegli gospodarsko rast za dostojne plače in socialno stabilnost - to moramo postaviti v središče pozornosti," poudarjajo v SMC.

Razvoj za vse regije

"Stranka modernega centra postavlja na prvo mesto razvoj za vse regije. Za nas je pomembna nacionalna identiteta in slovenski način življenja. In temu želimo prilagoditi tudi razvojni model," pravi predsednik SMC Zdravko Počivalšek"Mi radi živimo v svojem domačem kraju, pa naj bo še tako majhen. Enostavno si ne moremo zamisliti, da bi čez čas vsi živeli v treh ali štirih velikih mestih. Pa je to lahko ekonomsko zelo racionalno, a enostavno ni slovensko," dodaja Počivalšek.

Ker, kot je omenil Počivalšek, stranka SMC na prvo mesto postavlja razvoj za vse regije, želi povsod omogočiti, da bodo mladi v svojem domačem kraju lahko ustvarili družino, dobili dobro službo in razvijali svojo kariero ali podjetje. Razvoj infrastrukture in odpiranje novih delovnih mest predvsem v tistih regijah, ki so demografsko ogrožene, je za SMC prioriteta.

"Ko je podjetje Safilo v Ormožu napovedalo zapiranje proizvodnje in s tem izgubo delovnih mest, smo takoj pristopili k iskanju rešitve," izpostavlja Počivalšek. "Vsako delovno mesto je pomembno, pa vendar so še posebej ključna tista v manj razvitih regijah," zaključi predsednik SMC.

Učeno se temu reče policentrični razvoj. Poenostavljeno povedano pa to pomeni, da vlada sredstva namenja predvsem obmejnim regijam in manjšim krajem, ki so bili predolgo zanemarjani. Če je nekoč našo severno mejo priboril Rudolf Maister, jo danes branijo naši vinogradniki, ki skrbijo za griče na avstrijski meji. Če je nekoč za moč države skrbela vojska, je danes Slovenija lahko močna samo toliko, kolikor je močno naše gospodarstvo. To je namreč pogoj, da bomo lahko tudi v prihodnjih tridesetih letih zagotavljali socialno stabilnost in skrbeli za standard življenja naših ljudi, ugotavljajo v SMC.

Pridruži se razvojni fronti in prispevaj k razvoju tvojega kraja

Kako vse te misli povezati skupaj? Da presežemo politični razkol, je čas, da namesto razdvajanja usmerimo pogled na tisto, kar nam je skupno in na čemur lahko gradimo razvoj. Namesto praznega besedičenja je čas za konkretne poteze in rezultate, ki jih lahko zadnja leta vidimo predvsem z investicijami v nova delovna mesta na manj razvitih področjih Slovenije.

Da nadaljujemo z utrjevanjem naše državnosti v desetletjih pred nami, je čas za povezovanje v široko razvojno fronto. Čas, da se pogovorimo in dogovorimo o tem, kako in od česa bomo živeli prihodnjih trideset let. Naredimo prvi korak in začnimo pogovor o razvojnih težavah in priložnostih na spletni strani razvojnafronta.si ter tako naš pogled usmerimo na tisto, kar je res pomembno.

Stranka modernega centra temelji svojo politiko na sodelovanju in konkretnih rezultatih. Je politični partner gospodarstva in manjših krajev, za katere se še posebej zavzema. Podpri drugačno politiko. Podpri premagovanje političnih zdrah, saj si vsi želimo vlade, ki bo delala za razvoj in imela konkretne rezultate. Povej, kaj ti misliš, na razvojnafronta.si in sodeluj pri razvoju tvojega kraja.