KAJ IMA OBALA, KAR V LJUBLJANI NIMAJO? Iskali smo pluse in minuse študentskega življenja v Kopru (VIDEO)

Koper

Dijaki so že strumno zakorakali nazaj v šolske klopi, čez slab mesec dni pa bodo predavalnice spet zapolnili študenti. Univerza na Primorskem letos pričakuje 1.200 novih študentov, skupno pa naj bi jih bilo okoli 6.000. In kakšno je študentsko življenje na Obali? Kateri so njegovi plusi in minusi?

Ena izmed stvari, ki jih noben drug košček Slovenije nima, je morje. In po mnenju mnogih je prav to prednost življenja in študija na Obali. "Morje, prijetni ljudje, prijetno vzdušje," povedo mladi na koprskih ulicah, "in imamo lepše vreme kot drugje po Sloveniji". 

Pa tudi čas tukaj teče nekoliko počasneje. "Dejstvo je, da na Obali čas teče nekoliko počasneje, če se tako pošalim, in to je seveda velik plus za študentke in študente," pove Jure Ciglar, predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP).

Ljudem tukaj se menda manj mudi, manj je prometne gneče in "vse je bolj na dosegu roke". So pa tudi druge prednosti. Ciglar izpostavlja, da je velik plus prav 'majhnost' tega prostora: "Koper je majhno mesto, fakultete so majhne in tudi manjše skupine študentov, kar posledično pomeni, da so študentje lahko bolj povezani med seboj, lahko se tudi boljše povežejo s profesorji."

Kaj pa družabno življenje? Tudi to je, roko na srce, mladim pomembno. Na ŠOUP-u se sicer trudijo z družabnimi študentskimi večeri, a priznavajo, da je tistega pravega študentskega življenja na obali nekoliko manj kot v prestolnici. "Zabave so, ker se potrudimo, da jih organiziramo, ampak še kakšen dodaten prostor, klub ali diskoteka, pa bi prav prišla."

Eden izmed minusov pa – in s temi težavami se soočajo tudi v Ljubljani – je pomanjkanje namestitev. "Že nekaj let trdim, da še vedno potrebujemo tisoč postelj," pove Viljem Tisnikar, direktor UP Študentskih domov.

Univerza na Primorskem skuša to problematiko nekoliko omiliti in pravkar potekajo zaključna dela v novem delu Študentskega doma Prisoje. Na voljo bo 82 novih ležišč, cena najema pa bo primerljiva s cenami v ostalih študentskih domovih na Obali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija