KAJ BO ODLOČIL DRŽAVNI SVET? Na mizi dva veta, razpravljali bodo tudi o oskrbi s pitno vodo v obalnih občinah

Slovenija

Na dnevnem redu današnje izredne seje državnega sveta sta predloga dveh odložilnih vetov, in sicer na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter na novelo zakona o nepremičninskem posredovanju. Poleg tega je predvidena tudi razprava o problematiki oskrbe s pitno vodo v obalnih občinah po nesreči vlaka pri Hrastovljah.

Predlog odložilnega veta na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem. Predlagatelji ocenjujejo, da je zakon, ki ga je DZ sprejel v sredo, v neskladju z odločbo ustavnega sodišča, saj uvaja razlikovanje med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost. Uvedba razlikovanja po njihovih navedbah v praksi predstavlja temelj za razlikovanje oziroma omejitev višine sofinanciranja osnovnošolskega programa zasebnih šol, kar pa je v neposrednem nasprotju z odločbo ustavnega sodišča.

Novelo zakona, ki naj bi uresničila ustavno odločbo o financiranju zasebnih osnovnih šol, je DZ sprejel z 42 glasovi za in 36 proti. Podprle so jo LMŠ, SD, DeSUS in SAB, poslanca manjšin ter Levica, SMC je bila vzdržana. V SDS, NSi in SNS so bili proti. Če bo DS izglasoval veto, bo za uspeh zakona nujnih 46 glasov, na katere pa za zdaj ne kaže, saj stranke stališč, kot so napovedale, ne nameravajo spreminjati.

Na razširjenem dnevnem redu izredne seje državnega sveta je tudi predlog odložilnega veta na novelo zakona o nepremičninskem posredovanju, ki jo je DZ sprejel v petek. Isti dan je predlog veta vložila skupina svetnikov s prvopodpisanim Mitjo Gorenščkom, ki meni, da je novela v nasprotju z ustavo, ker da posega v svobodno gospodarsko pobudo, prav tako je po mnenju državnih svetnikov v nasprotju s pravom EU.

Z novelo zakona, ki so jo v parlamentarni postopek vložili poslanci Levice, želijo predlagatelji omejiti plačila za nepremičninsko posredovanje pri najemu in dodatne stroške, ki jih nepremičninske agencije lahko zaračunavajo svojim strankam. DZ je novelo zakona v petek podprl z 48 glasovi za in 31 proti, noveli pa so nekateri že takoj napovedali izglasovanje odložilnega veta državnega sveta ali ustavno presojo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija