JESENSKI TEDEN RESTAVRACIJ: Enotna cena menija 23 evrov, določeni gostinci lahko zahtevajo doplačilo

Slovenija

V petek se bo začel jesenski teden restavracij, ki letos poteka pod geslom Več okusa za manj ostankov. Tokrat bodo sodelovale 103 restavracije, letošnjemu jesenskemu tednu restavracij pa se prvič pridružujejo kmetijsko ministrstvo in slovenski rejci ter predelovalci mesa.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa bodo v projektu tedna restavracij sodelovali s promocijsko kampanjo Vprašajte za meso.

Kot je ob robu današnje predstavitve jesenskega tedna restavracij v Ljubljani pojasnila generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar, so za gostince pripravili oznake, ki jih lahko uporabijo na svojih jedilnikih, s katerimi potrjujejo, da uporabljajo slovensko meso izbrane kakovosti.

"Gre za odmeven projekt, ki uporablja dobre gostilne, in želeli smo, da so to motivatorji za naprej, ki bodo zgled drugim gostincem in da bodo potrošniki začeli spraševati, v prvi fazi, od kod izvira meso," je dejala Le Marechal Kolar.

Želijo si, da bi potrošniki postali bolj zahtevni in da bodo razumeli, zakaj je cena obroka mogoče takšna, kakršna je, ker gostinci v svojih jedeh uporabljajo kakovostne surovine, je poudarila.

Sodelujoče restavracije bodo svoje kulinarične zgodbe letos predstavile s posebnimi meniji po ceni 23 evrov. Boljše ocenjene restavracije pa lahko poleg navedene cene uveljavljajo tudi doplačilo za kakovost. V primeru, da imajo dva srčka, je doplačilo dva evra, za tri srčke ali več pa pet evrov.

Na tednu restavracij lahko sodelujejo najboljše ocenjene restavracije in gostilne po izboru soustanovitelja tedna restavracij in kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja. Merilo kakovosti so srčki in metodologija ocenjevanja, ki je objavljena na spletni strani vivi.si.

Sam teden restavracij je po Mencigerjevem mnenju nekakšno tekmovanje. "V tem tednu jih ocenjuje množica gostov, jeseni jih bo okoli 60.000. Dejansko jih bodo ocenjevali, ali bodo še prišli tudi takrat, ko cena menija ne bo samo po 23 evrov," je poudaril Menciger.

Sodelovanje z ministrstvom ter rejci in predelovalci mesa ga veseli. Gostje bodo tako bolj ozaveščeni o tem, kaj imajo na krožniku, gostince pa se bo spodbujalo k izbiri kakovostnih sestavnih.

V jesenskem tednu restavracij bodo sodelovale 103 restavracije, vendar, kot je opozoril Mencinger, se ta številka lahko spremeni, saj kakšna v zadnjem trenutku zaradi nepredvidenih dogodkov odstopi od sodelovanja. "Ampak vedno je ta mera okoli 100 restavracij in mislim, da je to tista številka, ki tudi odraža neko kakovost slovenskega gostinstva," je pojasnil.

Med restavracijami, ki bo tokrat sodelovala v tednu restavracij, je tudi ljubljanska JB Restavracija. V projektu sodelujejo zadnjih deset let, torej od vsega začetka, je dejala Nina Bratovž iz JB Restavracije. "V teh letih smo zaznali, da so gostje postali bolj zahtevni, vedno več vprašanj imajo glede izvora surovin," je pojasnila.

V restavraciji si dnevno prizadevajo za to, da vse porabijo in čim manj hrane zavržejo. V času tedna restavracij, ko je gostov toliko več, jedilnik tudi sestavijo na način, da na koncu ostane čim manj odpadkov, je še poudarila.

V tednu restavracij slovenske restavracije in kuharski mojstri dvakrat letno - spomladi in jeseni - v desetih dneh v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih po prijazni ceni. Spomladanski teden se je odvil med 23. marcem in 2. aprilom, jesenski pa bo potekal med 13. in 22. oktobrom. Spomladi je v tednu restavracij sodelovalo okoli 108 restavracij.

Letos naj bi v obeh terminih izbrane restavracije skupno obiskalo več kot 100.000 gostov, so danes še pojasnili organizatorji.

Vse informacije o načinu rezervacije, sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih in izboru menijev so dostopne na spletni strani Tedna restavracij, sprejemanje rezervacij pa se je začelo 2. oktobra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija