JESENI SE ZAČNEJO GRADITI STANOVANJA NA OBMOČJU TONCITY: 3.500 evrov za kvadratni meter, lahko se vpišete na čakalni seznam

Koper

Na območju nekdanjega Toncityja v Kopru bodo predvidoma septembra pričeli graditi novo stanovanjsko sosesko Nova. V njej bo 508 stanovanj in 16 poslovnih prostorov. "Objekti so zasnovani tako, da se bodo gradili verižno," je na današnji novinarski konferenci v Kopru povedal glavni projektant Milan Tomac iz arhitekturnega podjetja Enota.

Soseska bo razdeljena na dva kareja. "Prvi kare bomo izvedli v več fazah iz preprostega razloga, da čim prej zaključimo vsaj del stanovanj, ki jih Koper nujno potrebuje," je poudaril predstavnik investitorja Elta Aco Kabanica in dodal, da upoštevajoč skorajšnjo izdajo gradbenega dovoljenja pričetek del načrtujejo jeseni.

Investicija prvega kareja je vredna 68 milijonov evrov, za drugega pa trenutno projektiranje še ni zaključeno. Direktor podjetja Elta je ob tem pojasnil, da bodo prva stanovanja predana v uporabo čez 18 mesecev, celoten prvi kare pa bo zaključen v roku dveh let. Predvidoma takoj po zaključku gradnje prvega kareja bodo začeli graditi drugega.

Med obema karejema bo ozelenjena promenada. Pri oblikovanju zunanjih površin soseske so se sicer arhitekturno zgledovali po parku ob semedelski promenadi, ki ga je prav tako projektiralo arhitekturno podjete Enota. Na določenih delih območja bodo predvidoma tudi pisarniške dejavnosti, v pritličju pa načrtujejo lokale, ki bodo primarno namenjeni stanovalcem in obiskovalcem soseske.

Objekti bodo imeli po pet nadstropij in mansardo. Parkirišče bo v celoti urejeno v kletni etaži, parkirna mesta pa se bodo prodajala ločeno. Načeloma bosta na voljo dve parkirni mesti na stanovanje, tako bo možnih okvirno 1000 parkirnih mest, je pojasnil Kabanica.

"Na robu mestnega jedra Kopra leži neizkoriščeno zemljišče, za katerega je bilo v zadnjih 30 letih precej predlogov uporabe, vendar nikoli ni bilo sreče, da bi prišlo do realizacije," je o približno treh hektarjih površine še povedal Tomac.

Stanovanja bodo predvidoma velika med 42 in 120 kvadratnih metrov površine. Cena bo v povprečju znašala 3.500 evrov na kvadratni meter z vključenim DDV.

Pri prodaji stanovanj načrtujejo dati določene prednosti lokalnim prebivalcem, a še niso razkrili, na kakšen način. Trenutno se zainteresirani vpisujejo na čakalni seznam, na podlagi katerega bodo vabljeni k podpisu pogodbe. Ta bo možen po pridobitvi gradbenega dovoljenja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
siviovcar |  17 .05. 2023 ob  06: 57
Ta isti Kabanica bi lahko poskrbel ta TV elta ( zastarelo ) al pa jo naj da v druge roke .
alfa |  17 .05. 2023 ob  04: 21
21
imajo prav 3 BOTE ko pojejo pesem LUBIJANČARJE....kmalu bodo pobrali vse
frikofrkic |  16 .05. 2023 ob  23: 20
22
Grafist prodaja v levjem gradu po 4000 eur, v Solisu se je menda prodajalo po 4500. Smo hoteli našminkan Koper? Evo nam posledice. Nikoli več ne bo poceni živeti pri morju.
Ištrijan |  16 .05. 2023 ob  22: 59
32
3.500 eur (najmanj)?! To bo zelo ugodno za lokalce....Spet se gradi za nove foreste.
Rajsi bi park imeli. Vsaj forestov ne bi bilo