ITALIJANI V PODPORO LEGALIZACIJI EVTANAZIJE: Zbrali dovolj podpisov za izvedbo referenduma

Svet

V Italiji je več kot 750.000 ljudi podpisalo peticijo za legalizacijo evtanazije, s tem pa je presežen prag, potreben za izvedbo referenduma, so v sredo sporočili organizatorji. Za razpis referenduma je sicer v sosednji državi potrebnih pol milijona podpisov.

Referendum o legalizaciji evtanazije bi tako v Italiji lahko razpisali že prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med podpisniki referendumske pobude je tudi novinar in pisatelj Roberto Saviano, ki je v knjigi Gomora razkril delovanje neapeljske mafije v Italiji. "Podpisal sem, ker danes brez zakona, ki bi to urejal, evtanazija ni pravica, ki je dostopna vsem. Podpisal sem zaradi svobodne izbire tistih, ki nimajo možnosti odhoda v države, kjer je evtanazija zakonita," je pojasnil.

V Italiji je trenutno za pomoč pri samomoru, ki se jo imenuje tudi asistirani samomor, zagrožena zaporna kazen med pet in 12 leti zapora. Italijansko ustavno sodišče je leta 2019 presodilo, da nudenje pomoči bolnemu človeku, ki stori samomor zaradi "nevzdržnega trpljenja", ni vedno zločin. Kot je navedlo sodišče, posameznika, "ki pomaga pri samomorilskih namenih bolnika, ki se ga pri življenju ohranja s terapijami za ta namen in ki trpi za nepovratno patologijo", pod določenimi pogoji ne bi smeli kaznovati.

Navedlo je še, da mora stanje bolniku povzročati "takšno fizično in psihološko trpljenje, ki je zanj nevzdržno". Nato bi moral po mnenju ustavnih sodnikov asistirani samomor odobriti pristojni lokalni odbor za etiko, na koncu pa bi morale vse preveriti še zdravstvene oblasti.

Kot poudarjajo predlagatelji, bi na referendumu odločali o tem, ali dovoliti medicinsko pomoč pri samomoru "bolnim ljudem, ki potrebujejo pomoč, da bi odpravili lastno trpljenje", poroča AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija