ITALIJA ZAOSTRUJE MIGRACIJSKO ZAKONODAJO: "Zavedati se morate, da vas bodo ob prihodu aretirali in nato poslali nazaj v domovino"

Svet

Italijanska vlada je danes predlagala več ukrepov za zajezitev toka migrantov, ki letos v Italijo prihajajo v rekordnem številu - predvsem iz afriških držav. Med drugim želi povečati število centrov za pridržanje migrantov in podaljšati dovoljeno obdobje trajanja pridržanja, da bi prebežnike odvrnili od odhodov iz severne Afrike.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je že v nedeljo po obisku predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen napovedala, da bo njena vlada zaostrila nadzor nad nezakonitimi migracijami.

"To pomeni - in to zelo jasno sporočam celotni Afriki - če se boste pri kršenju italijanske zakonodaje zanašali na trgovce z ljudmi, se morate zavedati, da vas bodo ob prihodu v Italijo aretirali in nato poslali nazaj v domovino," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejala v televizijskem intervjuju.

Meloni je med drugim izpostavila ukrep podaljšanja najdaljšega dovoljenega obdobja za pridržanje nezakonitih priseljencev s 135 dni na 18 mesecev. Slednje je bilo že dovoljeno med letoma 2011 in 2014, preden ga je na 135 dni skrajšala vlada Mattea Renzija.

Med ukrepi je omenila tudi vzpostavljanje novih centrov za pridržanje nezakonitih priseljencev. Trenutno je takšnih centrov v Italiji devet, nove pa naj bi postavili na že določenih redko poseljenih območjih. To bo preprečilo "nevšečnosti in negotovost v italijanskih mestih", je dejala.

Obstoječi centri imajo najvišjo zmogljivost omejeno na 1161 oseb, lani pa je bilo v njih nastanjenih skoraj 6400 ljudi. Po podatkih notranjega ministrstva je od začetka leta v Italijo prispelo več kot 127.000 prebežnikov, medtem ko so lani v celotnem letu zabeležili 66.200 prihodov.

Meloni je sicer zaostrovanje ukrepov proti nezakonitim priseljencem napovedala že pred dnevi. V nedeljo je skupaj s predsednico Evropske komisije obiskala otok Lampedusa, kamor prihajajo številni migranti iz severne Afrike. Von der Leyen je ob tem predstavila evropski akcijski načrt v desetih točkah za reševanje migracijskega pritiska na Italijo, ki poleg boja proti tihotapcem in možnosti za razširitev pomorskih misij v Sredozemlju vključuje tudi podporo Italiji pri premeščanju migrantov z Lampeduse.

Na otok, ki se sooča z največjim migracijskim valom doslej, je namreč po podatkih agencije ZN za migracije minuli teden samo med ponedeljkom in sredo na 199 čolnih prispelo približno 8500 ljudi, kar je več, kot je prebivalcev tega otoka.

Več tisoč migrantov so sicer v petek že prepeljali na Sicilijo, kjer pa je zaradi prenatrpanosti tamkajšnjega sprejemnega centra prav tako zavladal kaos. Najmanj sto prebežnikov je samovoljno zapustilo center, sedaj pa jih išče policija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  19 .09. 2023 ob  11: 52
NOVI CESTNOPROMETNI ZAKONIK

Potrjen nov cestnoprometni zakonik: do 2600 € za tiste, ki vozijo z mobilnim telefonom
Tabla. Strožje kazni tudi za tiste, ki prekoračijo dovoljeno hitrost v naseljih. Uveden je tudi "dosmrtni zapor za vozniško dovoljenje".

Ministrski svet je potrdil nov predlog zakona, ki zaostruje sankcije proti tistim, ki resno kršijo prometni predpis. Besedilo z naslovom "Posredovanje na področju varnosti v cestnem prometu in pooblastilo za revizijo cestnoprometnega zakonika" se je vrnilo v svet ministrov, potem ko je šlo skozi enotno konferenco: zdaj, po zeleni luči vlade, se začne parlamentarni postopek, ki bi lahko prinesel predlog zakona v zakon že to jesen. Med ukrepi so strožja pravila o uporabi mobilnih telefonov med vožnjo in za tiste, ki so odgovorni za kazniva dejanja pod vplivom alkohola, kot je beg po prometni nesreči. Poostrili so tudi odvzem vozniškega dovoljenja, ki se ob ponovitvi prekrška ne le začasno odvzame, temveč dosmrtno.

Do 2600 € globe za tiste, ki vozijo z mobilnim telefonom, višje globe za prekoračitve hitrosti (za večkratne kršitelje, ki storijo prekršek v naselju, do 1084 € globe in odvzem vozniškega dovoljenja od 15 do 30 dni), za tiste, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon, pa lahko doseže tudi do 2.600 €. Vozilo začasno odvzamejo tudi vsem, ki vozijo v nasprotni smeri prometa ali vozijo v rdečo luč.

Strogo kaznovanje za alkohol in mamil
Kdor je že bil obsojen in ga ponovno najdejo s promilom alkohola v krvi med 0,5 in 1,5, bo moral spoštovati 0 kot novo mejo in bo moral podaljšati vozniško dovoljenje z novim zdravniškim pregledom. Zanj so kazni za vožnjo v vinjenem stanju zvišali za tretjino in mu bo prepovedano voziti, ne da bi na svoje vozilo in na lastne stroške namestil alko-ključavnico, napravo, ki preprečuje zagon motorja, če zaznajo količino alkohola v krvi. višji od nič. Kogar bodo zasledili, da vozi pod vplivom drog, ne bo več nujno, da je v psihofizični motnji, ampak bo za odvzem vozniškega dovoljenja in triletni začasni odvzem dovolj le pozitiven test.

Nov pravilnik o skuterjih
Predviden je tudi nov pravilnik o skuterjih z obvezno nošenje čelade, registrske tablice in zavarovanja. Za tiste, ki potujejo brez potrebnih dokumentov, bo kazen med 100 € in 400 €. Obvezne so tudi smerne in zavorne luči, zagrožena je globa od 200 € do 800 €. Skupni skuterji se bodo morali samodejno zakleniti izven dovoljenih območij. Stroge kazni za nepravilno parkiranje, vožnjo proti prometu ter na posebej prometnih in nevarnih izvenmestnih cestah.

Za avtomobiliste je za prehitevanje kolesarja potrebna razdalja vsaj meter in pol
Med novostmi je razširitev območij s kolesarskimi stezami in določitev kolesarskih prednostnih območij z omejitvijo hitrosti 30 kilometrov na uro. Motoristi morajo med prehitevanjem kolesarja vzdrževati najmanj meter in pol razdalje.

Kontrole na daljavo
Novi predlog zakona odpira možnost uporabe kontrole na daljavo za kaznovanje tistih, ki ne dajejo prednosti pešcem in kolesarjem, tistih, ki parkirajo na mestih, namenjenih javnemu prometu, policije, gasilcev, reševalcev, električnih vozil in tovora. razkladam. Konferenca Unificata je nato zahtevala in dosegla zvišanje kazni v nekaterih primerih, kot je parkiranje na parkiriščih za invalide (globa bo od 330 € do 990 €) in na avtobusnih pasovih oziroma postajališčih (globa od 165 € do 660 €).

Ztl in radarji
Predlog zakona bo uvedel tudi večje specifikacije na območjih Ztl, pravila za varnost čez železniške nivojske prehode, strožja pravila za prepovedano parkiranje in protiprevarantska dovoljenja za radarje, ki ne smejo biti postavljeni na strateških točkah le »za dvig gotovine,« je izjavil minister Salvini.

Kaj je novega za nove voznike
Za nove voznike se obvezna vožnja podaljša na 3 (z 1), preden lahko sedejo za volan avtomobila z veliko prostornino. In če mladoletnika zalotijo, da vozi brez vozniškega dovoljenja in je pijan ali pod vplivom drog, bo moral na vožnjo avtomobila počakati do svojega 24. leta starosti.

"Gre za izjemno nujno in pomembno besedilo, je dejal minister za promet Matteo Salvini, - glede na ponavljanje številnih, preveč dramatičnih epizod, ki pestijo novice, ne gre za civilizacijsko bitko ene politične stranke, ampak celotne država".

Meloni: "Dobri novi ukrepi, preveč smrti"
"Rad bi se zahvalil ministru za infrastrukturo in promet Matteu Salviniju, ker je Svet ministrov dokončno odobril pomembne posege na področju varnosti v cestnem prometu in odredil revizijo cestnoprometnega zakonika. Ukrepi, ki so toliko bolj nujni glede na preveč smrtnih žrtev, tudi mladih na naših cestah,« je izjavila premierka Meloni med Svetom ministrov.

»Po razpravi na Skupni konferenci so bile sprejete spremembe, ki se med drugim nanašajo na ureditev kolesarskih stez in sankcije za najpogostejše kršitve oziroma tiste, ki povzročijo največje število nesreč, kot so npr. na primer neupoštevanje pravil glede uporabe elektronskih naprav med vožnjo«.

»Želim se spomniti tudi na druge ključne ukrepe, ki so mi še posebej pomembni, kot je pravilnik, ki sem ga predlagal in je bil potrjen v zadnjem zakonodajnem obdobju, kot je okrepitev ukrepov o napravah proti zapustitvi otrok, mlajših od 3 let, da bi zagotovili njegovo popolno in popolno učinkovitost tudi s postopno integracijo obremenitev z vozilom.Obstaja tudi zaveza za spodbujanje informacijskih in komunikacijskih kampanj, s posebnim poudarkom na obveznosti namestitve naprav proti zapuščanju in uporabe varnostnih pasov celo na zadnjih sedežih,« je zaključil premier.
vseved |  18 .09. 2023 ob  20: 23
21
Vse na trajekt pa v Tunis in Libijo.