ITALIJA ŠIRI POGOJ PC: Karantena ne bo več obvezna v tem primeru

Svet

V Italiji bo od 10. januarja vstop na avtobuse, vlake, v hotele, na terase gostinskih lokalov in v kongresne centre možen samo za cepljene proti covidu-19 in tiste, ki so to bolezen preboleli, je v sredo odločila italijanska vlada. Ta je obenem omilila pravila za karanteno.

Vlada Maria Draghija je v sredo sprejela odlok, v skladu s katerim bodo 10. januarja uvedli "nujne ukrepe za zajezitev širjenja epidemije covida-19".

T. i. super covidno potrdilo, ki ga lahko pridobijo samo cepljeni proti covidu-19 ali preboleli, bo obvezno za sredstva javnega potniškega prometa, hotele in druge turistične namestitve, poročne zabave, sejme in kongrese. Poleg tega pa še za terase gostinskih lokalov, žičniške naprave, bazene in ekipne športe.

Izpolnjevanje pogoja PC je v Italiji že od začetka decembra obvezno za vstop v restavracije, kulturne ustanove in na športne prireditve. Na slednjih bodo z 10. januarjem zmanjšali največjo dovoljeno število gledalcev. Zaprta športna prizorišča bodo lahko 35-odstotno zasedena, tista na prostem pa 50-odstotno.

Italijanska vlada je poleg tega v sredo omilila predpise glede karantene. Ta ne bo več obvezna za tiste, ki so prejeli poživitveni odmerek ali pa so bili pred manj kot 120 dnevi polno cepljeni proti covidu oziroma so ga preboleli. Bodo pa morali vsi pet dni po stiku z okuženo osebo imeti negativen test na okužbo z novim koronavirusom.

Za tiste, ki so bili cepljeni ali so preboleli covid-19 pred več kot 120 dnevi, so karanteno skrajšali s sedem na pet dni, bodo pa tudi ti potrebovali negativen test na okužbo ob koncu karantene. Za tiste, ki proti covidu-19 še niso bili cepljeni, bo v Italiji še naprej veljala desetdnevna karantena.

Trenutno je v Italiji z 59 milijoni prebivalci v karanteni 2,5 milijona prebivalcev. Strokovnjaki predvidevajo, da naj bi jih bilo v naslednjih desetih dneh zaradi hitrega širjenja različice omikron že deset milijonov, kar bi lahko ohromilo državo.

V državi so v sredo znova zabeležili največ novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni doslej. V 24 urah so potrdili 98.020 novih okužb, umrlo je 136 covidnih bolnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija