INTIMNI VIDIKI RIMSKEGA ŽIVLJENJA: Skoraj 2000 let star lesen predmet služil kot spolni pripomoček? (FOTO)

Trendi

Nova študija, ki je bila objavljena v reviji Antiquity, nakazuje, da je skoraj 2000 let star lesen predmet v obliki penisa služil kot spolni pripomoček Rimljanom v Veliki Britaniji. Artefakt je bil odkrit leta 1992 v jarku rimske utrdbe blizu Hadrijanovega zidu, ob severozahodni meji rimskega imperija v severni Angliji. 

Ob odkritju so predmet identificirali kot čevljarski pripomoček, saj je bil odkrit poleg čevljev, manjšega orodja in obrtniških odpadkov. Vendar pa raziskovalci zdaj menijo, da gre v resnici za falus. Izrezljani predmet, ki je dolg 16 centimetrov, je bil menda uporabljen kot spolna igračka, vendar ne nujno za penetracijo, ampak bolj verjetno za stimulacijo klitorisa.

Če je arheološka najdba res spolna igračka, predstavlja edini znani primer 'neminiaturiziranega' lesenega falusa iz rimskih časov. "Lahko bi šlo za spolni pripomoček in če je temu res tako, je to prvi takšen artefakt iz rimskega časa," je za CNN povedal soavtor študije Rob Collins, višji predavatelj arheologije na Univerzi Newcastle v Združenem kraljestvu. V primeru, da je dotični artefakt služil kot spolni pripomoček, morda ni bil vedno uporabljen izključno za užitek. "Predmet bi lahko lastniki uporabljali na sužnjih, ne glede na njihov spol, kot orodje za mučenje ali nadvlado," je dodal Collins.

Kot so zapisali raziskovalci, je bil predmet izdelan iz hrasta, ki je zelo odporen na razpadanje. To bi lahko pojasnilo, zakaj je bil tako dobro ohranjen. Eden od razlogov, zakaj takšni predmeti niso pogosti med arheološkimi najdbami, je ta, da so bili spolni pripomočki najverjetneje narejeni iz organskih materialov, ki pa se ne ohranijo, navaja študija. Vendar pa so se ohranili majhni falusni predmeti, ki so se uporabljali kot obeski za preprečevanje zla ali nesreče.

Raziskovalci so pri študiji uporabili različne tehnike, da bi ugotovili, kakšna je bila verjetna funkcija predmeta. Med drugim so analizirali njegovo obliko in velikost ter preučili, kako so bili narejeni različni deli predmeta. Prav tako so preučili druge podobne predmete, ki so bili najdeni v rimskih naselbinah drugod po Evropi.

Študija je pomembna tudi zaradi razkrivanja intimnih vidikov rimskega življenja. Rimljani so bili znani po tem, da so bili precej odprti glede spolnosti in seksualnosti, vendar pa so bili spolni pripomočki še vedno tabu tema in so bili pogosto omenjeni le v zasebnih pogovorih. Skupaj s tem predmetom so raziskovalci odkrili tudi druge artefakte, vključno z nakitom in oblačili. Ti predmeti so pomembni za razumevanje življenja in kulture Rimljanov na severu Anglije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija