INTERVENTNI ZAKON RAZDELIL POSLANCE: Janša proti dodatnim obdavčitvam, NSi za, a s "stisnjenimi zobmi"

Slovenija

V SDS nasprotujejo obveznemu solidarnostnemu prispevku, ki bi ga morali po predlogu vlade za obnovo po poplavah prispevati državljani in gospodarstvo. Po oceni Janeza Janša bi bilo smiselno najprej poiskati vse druge možne vire in dobiti tudi strokovne ocene o višini škode. Bodo pa predlagane obdavčitve "s stisnjenimi zobmi" podprli v NSi.

V SDS po Janševih besedah predlagajo, da iz predloga zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic vremenske ujme, ki ga danes na izredni seji obravnava DZ, umaknejo vse predlagane dodatne obdavčitve. Prepričani so, da so do zdaj predstavljene ocene o tem, kolikšna je škoda in koliko denarja potrebujemo, zgolj približne, pa tudi pretirane, zato je smiselno počakati na oceno stroke o škodi in šele nato načrtovati prihodke in izdatke.

Po njihovi oceni bi bilo treba najprej izkoristiti tudi vse druge možnosti financiranja, med drugim pogledati po različnih proračunskih postavkah in tam, kjer izdatki niso nujni, denar preusmeriti za sanacijo. Po Janševih besedah tudi še ni jasno, ali je vlada izkoristila celoten manevrski prostor za pridobitev evropskih sredstev, med drugim iz sklada za okrevanje in odpornost.

Nasploh se z uvajanjem novih obdavčitev po njegovi oceni ne mudi. Predlagani obvezni solidarnostni prispevek dodatnega denarja ne bo prinesel še letos. Vmes pa bo DZ po besedah Janše na seji še vsaj dvakrat razpravljal o dopolnitvi interventnih ukrepov in bo tako obvezen solidarnostni prispevek še vedno mogoče uvesti, če se bo izkazalo, da je potreben. "Če se bo takrat izkazalo, da dejansko potrebujemo solidarnostne sobote in dodatne obdavčitve v razumnih mejah, jih bomo podprli, v tem trenutku pa za to ni argumentov," je dejal v izjavi za medije v DZ.

Vse skupaj po njegovih besedah ne pomeni, da bodo glasovali proti interventnemu zakonu, obstaja pa možnost, da se bodo vzdržali. "Vendar upanje umira zadnje, razprava še vedno poteka," je dejal v izjavi za medije. Večina ukrepov v zakonu je sicer po njegovi oceni dobrih.

Na vprašanje, ali bi njihova morebitna nepodpora interventnemu zakonu pomenila konec političnega premirja v državi, je odgovoril, da bodo v SDS še naprej podpirali vse, za kar se bo pokazalo, da je dobro in potrebno.

Bo pa interventni zakon zagotovo podprla NSi. "Zakon ni optimalen, je pa nujen," je v izjavi za medije v DZ povedal poslanec in predsednik sveta NSi Jernej Vrtovec.

Zakon gre po njegovi oceni na splošno v dobro smer, jih pa boli "dodatna obdavčitev gospodarstva, najemnin, dividend, dobičkov", ki jih predvideva. "Zato ga bo NSi zakon podprla s stisnjenimi zobmi," je dejal. Pri tem podobno kot Janša meni, da prekomerno obremenjevanje gospodarstva ni potrebno, če niti še ne vemo, kakšna je škoda in kakšni bodo stroški obnove.

V NSi nameravajo po Vrtovčevih besedah podpreti tudi rebalans proračuna, ki za sanacijo poplav namenja 520 milijonov evrov, saj ocenjujejo, da ljudje potrebujejo takoj. Tudi v NSi pa so podobno kot v SDS prepričani, da je treba najprej poiskati vse druge možne vire financiranja in se šele nato odločati za nove obdavčitve.

Glede enotnosti politike pa je ocenil, da je ta potrebna predvsem tam, kjer so stvari dobre.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Miura |  01 .09. 2023 ob  21: 26
-1
@ manof - tebe podražitev ne bo prizadela, ker ti jo plačuje SDS, ne? Pravzaprav ti že uživaš na Tajskem, kot si se "duval". Kaj je sedaj s tvojim odhodom? Te mama ne pusti?
Kaj sploh počneš v SLO. Aja, lastna hvala - cena mala! To bo to ...... primitivno ubogo revše
ManofSteel |  01 .09. 2023 ob  10: 29
Podražitev elektrike začne danes 62%....a bo kej ostalo penzije za pašteto?! Bwahahahahaha
ManofSteel |  01 .09. 2023 ob  10: 28
Ma prav vam privoščim Golobnjak s komunisti na čelu. Čakaj, da Italija zapre mejo...boš videl kaj sledi...jebeni boste od ilegalnih migrantov. In verjemi, da to pride v to si lahko več kot prepričan. Bwahahahahahahaha
kokodek |  01 .09. 2023 ob  10: 14
-3
ManofSteel,ja, se prav bojim vseh računov od Janše. Dupe mu ljubiš ti, očitno ti je vonj po dreku všeč
ManofSteel |  01 .09. 2023 ob  10: 02
Kokoška, čakaj, da pridejo novi računi...ljubićeš Janšu v dupe...bwahahahahaha
Pjero Panin |  01 .09. 2023 ob  02: 07
Interventi zakon vkljucuje da bodo mogli tudi tisti ki so bli prizadeti v poplavah placat
kokodek |  31 .08. 2023 ob  23: 14
-1
za orožje gotovo ni nujen izdatek! sicer se pa Janša boji, da bodo morali bogati primakniti kakšen evro