IGRALKA MIA SKRBINAC ŠE PRIPRAVLJA PRIJAVO: Kdo naj bi bil domnevni nadlegovalec na akademiji?

Slovenija

Po slabem tednu, ko je Mia Skrbinac za Tednik povedala svoj primer spolnega nadlegovanja na akademiji, ta storilca še ni prijavila, prijavo naj bi pripravljala. "Potrditi ne moremo nobenega imena, bomo pa takoj po prijetju prijave sprožili vse postopke, tudi na policijo, če bo prijava kazala na sum kaznivega dejanja," so zapisali na AGRFT.

Mia Skrbinac

V nekaterih slovenskih medijih se je pojavilo ime domnevnega nadlegovalca. To naj bi bil igralec in profesor igre Matjaž Tribušon, ki pa se na novinarska povpraševanja STA ne odziva.

"Zaenkrat ima akademija samo informacije, ki so bile objavljene v medijih. Glede na to, da je RTV Slovenija v Sobotnem Dnevnikovem izboru ponovno poročala, da Mia Skrbinac prijavo pripravlja, verjamemo, da jo bo v naslednjem tednu tudi oddala, zato bomo s postopki počakali do njenega prejema, saj bomo le tako lahko zares učinkovito ukrepali," so zapisali na akademiji.

Matjaž Tribušon

Glede odločitve, da na akademiji še niso prijavili suma kaznivega dejanja, so naknadno pojasnili, da jim je Mia Skrbinac ob razkritju povedala, da se še odloča, katero prijavo bo podala in kam.

Kot je zapisala predstavnica za stike z javnostjo pri Policijski upravi Ljubljana Aleksandra Golec, konkretnega primera zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov ne morejo komentirati, a da takšne prijave do sedaj niso prejeli.

Ob tem so na policiji pojasnili, da je lahko vsakdo prijavitelj kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti: "Državni organi in nosilci javnih pooblastil pa so dolžni kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, takoj prijaviti policiji." In še: "Pri tem lahko policija zazna kaznivo dejanje tudi iz medijev, ko je očitno da gre za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, pa tudi prične preiskavo brez predhodne prijave."

IZJAVA ZA JAVNOST V zvezi s prispevkom RTV Slovenija v oddaji Tednik (1. 2. 2021), v katerem je o spolnem nadlegovanju...

Objavil/a Akademija za gledališče, radio, film in televizijo dne Torek, 02. februar 2021

Kot je minuli teden povedal dekan AGRFT Tomaž Gubenšek, so "zelo senzibilizirani za vsako prijavo in če bo kakšna prišla, jo bomo obravnavali z vso resnostjo in diskretnostjo do žrtve. Žrtev mora biti zavarovana, študenti morajo biti zavarovani".

Igralka Mia Skrbinac je prva javna oseba v Sloveniji po začetku gibanja #jaztudi, ki se je izpostavila kot žrtev spolnega nasilja.

Igralka je za oddaji Tednik in Dnevnik na Televiziji Slovenija opisala, da je profesor, ki ga sicer poimensko ne izpostavi, med letoma 2014 in 2016 izvajal psihično in fizično nasilje, tako na urah igre, zapakirano v študijski proces, kot tudi zunaj predavalnice, na hodnikih. "Čakal me je pred vrati toalete, v internem baru Drame, pa še kje," je povedala. Med študijem o tem ni zmogla spregovoriti. Njena tedanja sošolka Sara Lucu je za televizijo potrdila, da se je tako dogajanje res dogajalo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  08 .02. 2021 ob  16: 24
...in zakaj je čakala toliko časa? a niti materi se ni zaupala ali komu drugemo od 7 milijard ljudijQuery112304410291903243777_1612797776595 čudno res!!
Cazzimperio  |  07 .02. 2021 ob  16: 06
Dvomi, dvomi, dvomi.
Gospodična si želi medijsko pozornost. Prijavila bo kasneje? Bo. Ali laže?
Bomo izvedeli v naslednjih epizodah