HRVATI PRVI Z MOBITELOM ČEZ MEJO: S tem naj bi močno skrajšali čakalne dobe na mejnih prehodih

Svet

Hrvaška, Finska, Nizozemska in Kanada bodo izvajale pilotne projekte za razvoj digitalnega potnega lista na mobilnem telefonu, katerega končni cilj je uporaba najnovejše tehnologije za enostavnejša potovanja in izboljšanje varnosti potnikov. 

Hrvaški državljani bodo med prvimi v Evropski uniji lahko uporabljali digitalni osebni dokument v digitalni denarnici na svojem mobilnem telefonu, poroča hrvaški Jutarnji list.

Digitalna potna listina bo državljanom omogočala, da vnaprej napovejo prihod v državo in s tem skrajšajo čakalne dobe na mejnih prehodih. Projekt na Hrvaškem izvajata Ministrstvo za notranje zadeve in Agencija za komercialno dejavnost (AKD), kjer pojasnjujejo, da gre za zahteven projekt, ki ga razvoj in številna testiranja šele čakajo, Evropska komisija pa je zanj odobrila financiranje v višini skoraj 2,3 milijona evrov.

Kot pojasnjujejo v AKD je cilj pilotnih projektov, ki jih bodo izvajale Hrvaška, Finska, Nizozemska in Kanada, implementacija digitalne potovalne listine, ki bo povezana z ePassportom, kar bo omogočilo identifikacijo potnikov zgolj na podlagi virtualne komponente digitalnega potovalnega dokumenta.

Notranji minister in podpredsednik vlade Davor Božinović poudarja, da Hrvaška nenehno vlaga v varnost, digitalizacijo in razvoj identifikacijskih in potovalnih dokumentov. “Z izvajanjem pilotnega projekta Digital Travel Credentials Hrvaško umeščamo v sam vrh na področju enotnega digitalnega trga, internetne varnosti, digitalne znanosti in inovacij ter globalne interoperabilne rešitve za potovalne dokumente, ki temelji na standardih ICAO”,  je povedal minister Božinović.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  12 .12. 2022 ob  13: 17
Se en korak v digitalno suzenjstvo in popolno kontrolo oblasti.