HOJS O MOŽNOSTI PREDČASNIH VOLITEV: Po njegovih besedah se z Janšo o tem veliko pogovarjajo

Slovenija

Možnost predčasnih volitev je povsem upravičena, v SDS pa se s predsednikom vlade in stranke Janezom Janšo o tem veliko pogovarjajo, je v oddaji Ena na ena na Pop TV dejal notranji minister Aleš Hojs. Sam je sicer prepričan, da odhod na volišča nekaj mesecev prej ne bi igral nobene vloge, saj da je ta vlada praktično v zaključku svojega mandata.

"Prepričan sem, da je popolnoma vseeno, ali so predčasne volitve mesec ali dva prej ali pa pridemo do rednih volitev, praktično smo v zaključku našega mandata," je izpostavil Hojs, sicer tudi podpredsednik SDS. Ob tem je spomnil, da so bile tudi predčasne volitve, ki jih je z odstopom pred nekaj leti sprožil nekdanji predsednik vlade Miro Cerar, zgolj navidezno predčasne.

Po Hojsovih besedah se z Janšo o tem veliko pogovarjajo, in sicer ne le na ravni vodstva stranke SDS, temveč tudi na izvršilnem odboru SDS oziroma po regijah. Mnenja so po njegovih besedah trenutno deljena, potem ko so bila ob začetku tega leta "absolutno drugačna", in sicer, "da je treba vztrajati do konca".

"Bomo pa tudi spremljali odziv javnosti - vsak pameten politik spremlja mnenje ljudi na terenu, oni so tisti, ki ocenjujejo naše delo najbolj realno," je izpostavil minister za notranje zadeve, ki je kritičen do agencij, ki merijo javno mnenje. "Če bodo ljudje ocenili, da je bolj primerno, da odidemo prej na volitve, bomo takim predlogom in mnenjem gotovo sledili," je dodal.

Hojsove besede že odmevajo v opoziciji. V LMŠ so v sporočilu za javnost zapisali, da so že večkrat povedali, da bi bilo prepozno tudi, če bi vlada odstopila že včeraj. "Če bi imeli resne namene, bi že odstopili in sprožili volitve. Odstop vlade in predčasne volitve so namreč po našem trdnem prepričanju edina rešitev za umiritev razmer v državi in prekinitev te agonije," so navedli. Dodali so, da so v stranki na volitve pripravljeni, v tej luči pa spomnili, da so nanje želeli že v začetku prejšnjega leta, "ampak so žal nekateri oportunisti pomagali postaviti aktualno vlado".

Odzval se je tudi poslanec SD Matjaž Nemec, ki je v izjavi za medije dejal, da bodo v Hojsove besede verjeli šele, ko bo Janša odstopil. Z LMŠ deli mnenje, da "ne more odstopiti prezgodaj, ker je že zdavnaj prepozno". Vlada je izgubila zaupanje; za uspešno soočanje z zdravstveno, gospodarsko in politično krizo pa so volitve nujne, verjame.

"Dejstvo je, da bo Janša izbral trenutek, ko njemu najbolj ustreza. Njegov cilj je nizka volilna udeležba, zato nas ne bi presenetilo, da bomo na volišča šli v največjem mrazu. Ampak ta račun se mu ne bo izšel, ljudje bodo šli na volišča, ker imajo dovolj. Slovenija hoče spremembe," je dodal Nemec. Tudi socialni demokrati so na volitve po njegovih besedah pripravljeni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  04 .10. 2021 ob  07: 57
nepreklicno odstopljeni, da bi odstopil, haha.....
Martin Kacur |  03 .10. 2021 ob  20: 36
Magari
Gelde na to da je enkrat že odstopil mu ne verjamem