GROZLJIVE TRADICIONALNE SMRTI ŠPANSKIH HRTOV: Sezona lova je končana, 80.000 galgov čaka srhljiv konec (FOTO)

Slovenija

Včeraj popoldne je pred španskim veleposlaništvom v Ljubljani potekal protestni shod za pravice hrtov v Španiji. Vsako leto februarja namreč v tej državi po zaključku sezone lova postane odvečnih okoli 80.000 španskih hrtov – galgov, ki se jih lastniki znebijo na najbolj krute načine, pravijo v Društvu S hrti za hrte.

Organizator včerajšnjega shoda v Ljubljani je bilo Društvo S hrti za hrte. Zbralo se je okoli 40 zagovornikov pravic živali, ki so s seboj pripeljali okoli 30 psov, večinoma hrtov.

V Španiji vsako leto februarja, ko se zaključi lovska sezona, postane odvečnih 80.000 španskih hrtov – galgov. Lastniki naj bi se jih znebili na najbolj okrutne načine. Kot navajajo v društvu, pri tej dolgoletni tradiciji ne poznajo meja.

Igor Sviderski in Dorotea Verša Paić med nagovorom

Obesijo jih na drevo, vržejo v zapuščene vodnjake ali čez prepadne stene, jih pohabijo, pustijo umreti od lakote privezane v gozdu, ali jih preprosto prepustijo ulici. Po navedbah društva španska vlada celo financira usmrtitve hrtov v posebej za to namenjenih taboriščih (perrerah).

Kot še navajajo v društvu, jih posebej skrbi, ker se to dogaja sredi EU in gre za grobo kršitev pravic živali in evropskega pravnega reda.

Z včerajšnjim shodom so zahtevali prenehanje krutega izkoriščanja galgov in tradicije stradanja ter mučenja lovskih psov. Zahtevali so, da se zagotovijo psom dostojne življenjske razmere in da španska vlada začne spoštovati evropsko zakonodajo o varstvu živali. Zahtevali so tudi, da španska vlada prične s kaznovanjem tistih, ki galge mučijo in pobijajo, pa tudi zaprtje obratov za pobijanje galgov in njihovo javno financiranje.

S protestnim shodom so želeli podpreti živalovarstvene organizacije v Španiji, ki rešujejo življenja ogroženih psov, jim zagotavljajo varno namestitev in jim iščejo posvojitelje. Februarski shodi v podporo španskim hrtom so po svetu sicer tradicionalni

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija