GORICI BOSTA DANES ŠE BOLJ POVEZANI: Na tradicionalnem Pohodu prijateljstva pričakujejo okrog 2000 pohodnikov in tekačev

Slovenija

V Novi Gorici in Gorici danes pripravljajo Pohod prijateljstva, na katerem pričakujejo okrog 2000 pohodnikov in tekačev. Ponujajo jim dve progi - krajšo v dolžini šest kilometrov in daljšo, ki meri 12 kilometrov. Zaradi obnove Trga Evrope bo start tokrat potekal iz obrtne cone v Gorici, v bližini mejnega prehoda Solkan.

Pohodniki s slovenske strani bodo zato do zbornega mesta potrebovali nekoliko več časa, zato so organizatorji uredili parkirišče pri Supernovi na Majskih poljanah v Novi Gorici, od tam pa bo avtobus brezplačno prevažal udeležence pohoda do startnega mesta.

Iz obrtne cone v Gorici bo pot vodila po solkanskem polju ob Soči, po goriških ulicah, od tam se bodo pohodniki iz italijanske strani povzpeli k samostanu na Kostanjevico in se po slovenski strani spustili do središča Nove Gorice in nato do cilja v novogoriškem športnem parku. Daljša trasa pa bo pohodnike s Kostanjevice vodila do Panovca in Magme X, kjer jih bo čakalo okrepčilo, nato mimo nekdanje Qlandie proti središču mesta in na cilj v novogoriški športni park.

Organizatorja letošnjega dogodka sta Javni zavod GO! 2025 in Gruppo Marciatori iz Gorice ob pomoči številnih soorganizatorjev. Prireditev Pohod prijateljstva letos pripravljajo tretjič zapored, vendar je bila obujena, saj so jo pripravljali že med letoma 1976 in 1992.

Prireditev je uvrščena na seznam prireditev tudi v letu 2025, ko bosta Nova Gorica in Gorica prevzeli naziv Evropske prestolnice kulture.

Zato bo ta prireditev nekoliko drugačna, je napovedala v. d. direktorica Javnega zavoda GO! 2025 Mija Lorbek: "Pohod bo imel tudi globlji pomen, saj bo pokazal, na kakšne načine prehajajo mejo prebivalci novogoriško-goriškega somestja. v ta namen bomo uporabili različne športe - kajak, padalce, - in različne umetniške izraze, kako jo prehajamo peš, s kolesom, čopičem, pa tudi kakšna nota bo zašla čez mejo."

"Pohod prijateljstva leta 2025 že letos promoviramo na vseh večjih turističnih sejmih po Evropi, skupaj s Slovensko turistično organizacijo, tako da se lahko v prihodnjem letu veselimo številčnega obiska tudi iz širne Evrope," je še povedala Lorbek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija