GNILO JABOLKO JE LAHKO TUDI KORISTNO! Začimbe najverjetneje hranite na napačnem mestu

Trendi

Eno gnilo jabolko v košari z drugimi zaradi plina etilena, ki ga sprošča, pokvari vsa. Če pa gnilo jabolko daste v zaboj s krompirjem, bo le-to preprečilo kalitev krompirja. Slednji je le eden od trikov, ki jih je dobro poznati v kuhinji, da živilom podaljšate življenjsko dobo in se izognete večjim količinam zavržene hrane.

Krompir

Poleg uporabe gnilega jabolka lahko v vodi raztopite veliko morske soli in krompirju, ki je začel kaliti, odstranite kalčke ter ga za minuto potopite v raztopino z morsko soljo. Krompirja ne spirajte in ne brišite, temveč le pustite, da se posuši. Nato to ponovite z naslednjo serijo krompirja.

En kilogram soli zadostuje za približno 50 kilogramov krompirja. Sol veže vlago nase in tako prepreči, da bi začeli rasti novi kalčki. Tako lahko učinkovito in brez škodljivih snovi krompir zaščitite pred kaljenjem.

Začimbe

Razdišavljene začimbe je navadno najbolje nadomestiti. Tudi če začimba sicer še ima nekaj vonja, je zagotovo veliko manj učinkovita, kot pa je bila nekoč. Prav tako si zapomnite, da začimbe vedno hranite pri tleh ali v hladnem in suhem prostoru, vsekakor pa proč od vašega štedilnika, pokrite s pokrovi in dobro zatesnjene, tako da se ohranijo čim dlje.

V primeru, če jih želite imeti razstavljene na kuhinjskem pultu, pazite, da jih ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi. Priporočljivo pa je tudi, da sveže začimbe, kot so na primer čili, paprika in sezamovo ter makovo seme, hranite v hladilniku ali zamrzovalniku, ki jih bosta dlje ohranila sveže in barvite, še posebej v toplih poletnih mesecih.

Limona

Če ste uporabili le pol limone, drugo polovico dajte v nepredušno vrečko ali pa posodo ter jo postavite v hladilnik. Polovička limone bo tako zdržala nekaj dni do enega tedna.

Svež limonin sok lahko nekaj dni hranite v hladilniku, brez kakršne koli zmanjšane kakovosti. Po nekaj dneh je sok najbolje uporabiti pri kuhanju ali peki, ne pa denimo delanju sveže limonade. Limonin sok, ki ga postavite v hladilnik, morate porabiti vsaj v dveh tednih. Če ga ne uporabite, ga lahko tudi zamrznete.

Tako kot polovico limone je treba tudi limonine krhlje shraniti v zaprti posodi in jih uporabiti v enem tednu. Če potrebujete le nekaj kapljic limone, z zobotrebcem naredite luknjo in skoznjo iztisnite sok, nato pa limono shranite v hladilniku po zgoraj opisanem postopku.

Jagodičje

Jagodičje bo najdlje časa ohranilo svojo svežino, če ga shranite na 0–2 °C. Pred shranjevanjem je zelo pomembno, da jagodičje najprej dobro osušite in ga nato shranite v odprti posodi v predelu hladilnika, kjer je najhladneje, toliko časa, da je dobro ohlajeno.

S hitrim zamrzovanjem jagodičja ohranite največ vitaminov in antioksidantov. Zamrznjene plodove lahko nato uporabite v raznih sadnih smoothi-jih ali jih dodate pecivom. Na trgu pojavljajo liofilizirani plodovi, kjer s postopkom globokega zamrzovanja odstranijo vodo. S tem se ohrani struktura, aroma, barva, minerali in vitamini, ki bi se v drugih postopkih sušenja poškodovali. Skozi proces liofilizacije se ohrani vsa živilska vrednost, plodovi pa so hrustljavi in odličnega okusa.

Sveže jagodičje lahko tudi namočite v kopeli z ledenim kisom. Kis razredčite v vodi v razmerju 1:10, sadje namočite, odcedite in dobro posušite. Jagodičje lahko nato več dni hranite v papirnati vrečki, ker je kis naravni uničevalec plesni in sredstvo za dezinfekcijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija