GLAS LJUDSTVA - VOX POPULI: SDS prvič prehitela Gibanje Svoboda

Slovenija

Vlada Roberta Goloba je junija doživela zdrs javnomnenjske podpore, kažejo podatki najnovejše ankete Mediane za POP TV. Vlado tako podpira 43,1 odstotka vprašanih, 46,7 odstotka je ne podpira. Padec podpore se kaže tudi v padcu podpore Gibanju Svoboda. To je z 21 odstotki tako junija prvič v mandatu pristalo za stranko SDS (21,8 odstotka).

Junijska anketa je tako po majski, ki je pokazala stabilizacijo podpore v javnosti, za ministrsko ekipo Roberta Goloba prinesla slabe novice. Delež vprašanih, ki jo podpirajo, je zdrsnil za 2,5 odstotne točke na 43,1 odstotka. Ta rezultat je približno za 10 odstotnih točk slabši kot v prvi raziskavi po prevzemu mandata junija lani.

Delež tistih, ki vlade ne podpirajo, je medtem narasel za 6,7 odstotne točke na 46,7 odstotka, kar je največ v dobrem letu dni vladanja. Vsak deseti (10,2 odstotka) je medtem neopredeljen.

Padec podpore vladi je prinesel tudi preobrat v javnomnenjski podpori strank. Na prvem mestu je tako SDS za las prehitela Gibanje Svoboda, kar se je zgodilo prvič po lanskih parlamentarnih volitvah.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi tako največjo opozicijsko stranko obkrožilo 21,8 odstotka vprašanih, kar je 1,2 odstotne točke več kot v majski raziskavi. Največjo vladno stranko bi medtem izbralo 21 odstotkov anketirancev, 4,6 odstotne točke manj kot maja.

Zelo tesno si sledijo preostale tri parlamentarne stranke. Socialni demokrati bi na volitvah po tokratni anketi Mediane za POP TV dobili 6,7 odstotka glasov (maja 6,1 odstotka), Nova Slovenija 6,3 odstotka (maja 5,1 odstotka) in Levica 6,1 odstotka, kar je 2,2 odstotne točke več kot maja. Pri tem pa se zaradi datuma izvedbe raziskave v rezultatih Levice še ne pozna učinek razpleta volitev v svet stranke, kjer je trenutni koordinator Luka Mesec dobil neke vrste nezaupnico.

Na političnem radarju s skromno podporo ostajajo še stranke Vesna (2,0 odstotka), Resnica (1,9 odstotka), Pirati (1,9 odstotka) in SLS (1,6 odstotka).

Še naprej raste delež neopredeljenih. Vsak peti (21,2 odstotka) anketiranec tako ne ve, katero stranko bi izbral. Nekaj manj kot šest odstotkov vprašanih (5,8 odstotka) pa ne bi izbralo nobene stranke v ponudbi.

Med politiki je na prvem mestu znova poslanec SDS Anže Logar. Po tistem, ko je zagnal Platformo sodelovanja, so mu volivci podelili najboljšo povprečno oceno 3,16, s čimer je prehitel predsednico republike Natašo Pirc Musar (3,14).

Uspešna kandidatura Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN je na tretje mesto izstrelila zunanjo ministrico in predsednico SD Tanjo Fajon (2,82). Sledita gospodarski minister Matjaž Han (2,79) in predsednik vlade Robert Golob (2,73), šesta je evropska poslanska iz vrst NSi Ljudmila Novak (2,71), sedmi pa poslanec te stranke Jernej Vrtovec (2,69).

Osma ostaja predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (2,63), največji padec po oceni volivcev pa je tokrat zabeležil zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, ki je na 9. mestu dobil povprečno oceno 2,59. Na polovici lestvice je predsednik NSi Matej Tonin z 2,58.

Luka Mesec je še brez upoštevanja nezaupnice na internih strankarskih volitvah zasedel 14. mesto z oceno 2,45, predsednik SDS Janez Janša pa se je z oceno 2,38 znašel na 18. mestu. Zadnja je tokrat ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek z oceno 2,32.

Kombinirano telefonsko in spletno anketo je Mediana izpeljala med 20. in 22. junijem na vzorcu 719 polnoletnih oseb.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija