GAD UGRIZNIL PLANINKO: Prijela ga je, ker je menila, da ni pri nas ni strupenih kač

Slovenija

Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah je v ponedeljek posredovala pri ugrizu kače pri planinski koči na Doliču. Tuja planinka je namreč menila, da v Sloveniji ni strupenih kač in je v roke prijela gada, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj. V Sloveniji sicer živijo tri vrste strupenih kač, poleg laškega in navadnega gada še modras.

V intervenciji, v kateri so pohodnico prepeljali v ljubljanski klinični center, so posredovali bovški gorski reševalci in ekipa za helikoptersko reševanje v gorah s policijskim helikopterjem. Oboji so v ponedeljek posredovali tudi na planinski poti na Triglav, kjer obnemogel planinec ni mogel nadaljevati poti, niti sestopiti. Planinca so prepeljali v jeseniško bolnišnico, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Iz UKC Ljubljana so danes sporočili, da planinkino življenje ni ogroženo ter da se že dobro počuti. Sicer pa so letos že obravnavali štiri ugrize kač, od tega dva ugriza modrasa in dva ugriza gada. Trem osebam so morali zagotoviti tudi protiserum, so še sporočili iz UKC Ljubljana.

Če vas piči kača, jo slikajte

Vsako leto sicer v UKC Ljubljana glede na podatke iz prejšnjih let obravnavajo med devet in 12 primerov ugriza strupenih kač. V Sloveniji sicer živi 11 vrst kač, med njimi so tudi tri strupene. Ugriz teh kač je lahko tudi ogrožajoč za zdravje ljudi, vendar so smrtni primeri zelo redki. V center za zastrupitve UKC Ljubljana pa pridejo le bolniki s srednjimi in hudimi znaki zastrupitve zaradi ugriza kače, so zapisali.

Kar 25 odstotkov je ugrizov v roke, so zapisali. Strupi kač lahko tako povzročajo hude otekline in motnje v delovanju strjevanja krvi, znaki hude zastrupitve pa se kažejo tudi kot driska, bruhanje, hude bolečine in oteženo dihanje. V UKC svetujejo, da kačo, ki nas je ugriznila identificiramo oziroma slikamo, ugrizno mesto pa očistimo in poiščemo zdravniško pomoč. Zarezovanje, izžiganje in sesanje strupa iz rane so metode, ki dokazano ne učinkujejo, saj strupa kače, ki se počasi širi po telesu s tem ne spravimo ven, so še opozorili v UKC Ljubljana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija