Frajtonarco je spravil v tablico

Ljudje

Vztrajnost, potrpežljivost, delavnost in inovativnost so vrline, ki so mladega Vipavca, Davida Korena, pripeljale v sam vrh programerjev glasbenih aplikacij. Za razliko od nekaterih kolegov programerjev Koren s svojim izdelkom ne služi milijonov, kljub temu pa je njegov programerski dosežek vreden vse pozornosti. Koren je ustvaril aplikacijo, s pomočjo katere lahko avtohtoni inštrument – diatonično harmoniko – od zdaj naprej igrate kar na svoji tablici ali pametnem telefonu.  

Verjetno se sprašujete, zakaj bi kdorkoli  vložil svoj čas in denar v razvoj aplikacije, ki na prvo žogo ne obljublja bajnih zaslužkov. A je odgovor Korena na takšno vprašanje zelo preprost. "Aplikacija služi kot dober prvi stik z diatonično harmoniko. K meni pridejo prijatelji in povejo: 'Rad bi igral harmoniko, a je tako draga.' In res si je ne more vsak privoščiti, sploh ne samo zato, da bi se v tem zgolj preizkusil." Diatonične harmonike stanejo od dva tisoč evrov naprej, zato je danes igranje takšne harmonike velik luksuz.

Seveda je bil Koren na svoj račun deležen tudi nekaterih kriti, češ da je aplikacija povsem neprimerljivo z navadno harmoniko. "Seveda ni primerljiva," poudarja Koren, "vendar moja harmonika stane zgolj 90 centov.  Če imaš Ipad, lahko s tem denarjem testiraš samega sebe ali pa svojega otroka, če je za to stvar ali ne."

Ena plus ena je dva

"Moj brat že veliko časa izdeluje harmonike, jaz pa sem študiral računalništvo, tako da ni bilo težko dveh strani spraviti v eno," idejo za izdelavo tablične harmonike pojasnjuje Koren, ki priznava, da ni prvi na tem področju, je pa trenutno najboljši na svetu. Njegov izdelek bazira na Apple napravah, saj so te veliko hitrejše in bolj zanesljive, za android naprave je aplikacija zaenkrat še bolj promocijskega značaja,

Koren je aplikacijo od začetka do konca sestavil popolnoma sam. "Meni ni bilo treba razlagati, kako mora harmonika delati, v eno sem združil svoje glasbeno in programersko znanje," pove Koren in doda, da na projektu dela že približno pet let. "Najprej je bila ideja, imel sem narejen demo za računalniški program. Tistega nisem speljal do konca in sem prešel na izdelovanje aplikacije."

In kakšni so odzivi uporabnikov? Dobri, pravi Koren, ki je bil v začetku nad zanimanjem za aplikacijo precej presenečen. "Pridejo seveda dnevi, ko si razočaran, diatonična harmonika je vseeno specifičen inštrument. A na začetku je bila aplikacija kar velik 'bum', zdaj pa delam na tem, da bi svoje uporabnike obdržal in peljal zadevo naprej."

Prepričali smo se na lastne oči

Aplikacija je tehnično dovršena, kar smo lahko preverili na lastne oči in prste. Program ti pokaže vse: dosledno kaže prstne prijeme, barve določajo, s katerim prstom moraš kaj zaigrati, po skladbi se lahko premikaš naprej in nazaj, lahko si prilagodiš hitrost predvajanja skladbe. Če se ob prijemu zmotiš, se ti tipka obarva rdeče, če igraš prav, se v zeleno, klicaj te opozori, da je meh nagnjen v napačno smer. Začneš lahko s preprostimi skladbami, kot so: Mi se imamo radi ali pa s Trzinko in teh osnovnih viž se lahko naučiš v eni uri, za učenje pa je vseh skupaj na voljo že petdeset viž!

"Aplikacija je tehnično dovršena. S tem lahko grem, kamor hočem, to je najboljša tablična harmonika na svetu, je ni boljše," je na svoj izdelek ponosen Koren. "Super mi je to, ko začneš tako velik projekt, najprej niti ne veš, kaj se bo zgodilo. Od začetka do tu, kjer sem sedaj, je, kot da bi skočil na luno. Naredil sem ogromen preskok in ljudje imajo možnost, da to preizkusijo."

Pograbili so jo tudi Mehičani

Aplikacija so si uporabniki naložili že po  celem svetu. "Naredil sem tudi dvovrstno harmoniko, ki je šla presenetljivo  dobro v promet v Mehiki.  Ena lepših izkušenj pa je bila, ko me je klical izseljenec iz Frankfurta. Vprašal me je, kako bi lahko to poizkušal. To je dober občutek, ko te nekdo od tako daleč kliče zaradi tvojega produkta," trenutne uspehe z aplikacijo pojasnjuje Koren.

V poplavi aplikacij je seveda zelo težko izstopati, Koren pa je mnenja, da je najboljša reklama to, da imaš zares dobro aplikacijo. "Na App Storu imaš lestvico in na lestvici Ipadov sem bil že nekajkrat na prvem mestu – kar se tiče brezplačnih glasbenih aplikacij. Kar se tiče ostalega marketinga, pa je trenutno tako, da se bolj posvečam razvoju."

Vse je D.I.Y.

Koren ves dizajn in snemanje zvokov dela sam. "Znam toliko, kot znam, a sem z dizajnom zelo zadovoljen. Jaz se na nikogar ne zanašam, ampak če nečesa ne naredim, je to moja krivda. Delam ves čas, od jutra do večera. Ni praznikov, ni vikendov," svojo vnemo pojasnjuje Koren, ki se sicer zaveda sreče, da lahko dela to kar ga veseli. "Tudi če mi vse propade, imam za sabo tako močne projekt, da lahko grem, kamor želim. Računalniška podjetja so me že kontaktirala, če bi jim lahko pomagal pri izdelavi raznih aplikacij. Sem diplomiran inženir – izobrazba je v redu, ampak se je treba tudi z nečim izkazati," zaključi Koren.

Deli novico: