FINANČNO MINISTRSTVO: Za reševanje stanovanjskega problema bomo uporabili stanovanja DUTB

Slovenija

Za reševanje stanovanjskega vprašanja se bo uporabilo tudi nepremičnine, ki jih ima Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), so danes zagotovili na ministrstvu za finance. Usklajevanja med finančnim ministrom in ministrom za delo, ki se je zavzemal za prenos teh nepremičnin na republiški stanovanjski sklad, glede tega še potekajo.

Minister za finance Klemen Boštjančič ter minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec poudarjata, da se koalicijski dogovor glede reševanja stanovanjskega vprašanja ne krši. Nasprotno, koalicijska zaveza o zagotavljanju neprofitnih stanovanj se pospešeno uresničuje, so danes sporočili z ministrstva za finance.

"Nepremičnine, s katerimi trenutno še razpolaga Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), se bo uporabilo za reševanje stanovanjskega vprašanja. Med ministroma prav v teh dneh potekajo intenzivni pogovori o načinu čim bolj učinkovite uporabe teh nepremičnin. Obe ministrstvi tako pospešeno uresničujeta koalicijsko zavezo o zagotavljanju neprofitnih stanovanj," so zapisali v sporočilu.

Na ministrstvu so pojasnila v zvezi s tem posredovali pred današnjo novinarsko konferenco civilne iniciative Kje bomo pa jutri spali, na kateri bodo spregovorili o nujnosti neodplačnega prenosa primernih stavbnih zemljišč z DUTB na Stanovanjski sklad RS.

Za to možnost so se med drugimi doslej zavzemali v koalicijski stranki Levica, katere koordinator je Mesec.

Predlog uredbe o pravnem nasledstvu DUTB, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu in je bil prejšnji teden objavljen med vladnimi gradivi, sicer predvideva, da bo t.i. slaba banka konec leta pripojena k Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), ki bo s pripojitvijo pridobil celotno premoženje ter vse pravice in obveznosti DUTB.

V koalicijskem dokumentu si je vladna koalicija med nalogami zadala pripravo kriznega načrta reševanja stanovanjske krize za gradnjo in obnovo javnih najemnih stanovanj, s poudarkom na območjih z najvišjimi cenami najemnin in zemljišč. Okrepiti namerava tudi delovanje Stanovanjskega sklada RS in podpreti druge modele financiranja s ciljem zagotoviti 20.000 javnih najemnih stanovanj do leta 2030. Ob tem pa navaja tudi možnost prenosa stanovanjskih nepremičnin z DUTB na državni stanovanjski sklad.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija