FIFA IN UEFA RUSIJO IZKLJUČILI IZ VSEH TEKMOVANJ: Ruska nogometna zveza odločitev označila za diskriminatorno

Svet

Največji in najvplivnejši mednarodni nogometni zvezi, svetovna in evropska, Fifa in Uefa sta včeraj Rusijo izključili iz vseh svojih tekmovanj, klubskih in reprezentančnih, vključno s prihajajočim odločilnim delom kvalifikacij za svetovno prvenstvo in svetovnim prvenstvom 2022, poročajo tuje tiskovna agencije.

Obe nogometni federacija sta odločitev o začasni izključitvi ruskih športnikov in klubov iz vseh mednarodnih tekmovanj sprejeli po tem, ko je Mednarodni olimpijski komite (Mok) včeraj vsem športnim zvezam priporočil, naj prepovejo nastope ruskih in beloruskih športnikov na mednarodnih športnih prireditvah in tekmovanjih zaradi ruske invazije na Ukrajino in podpore Belorusije pri tem.

"Nogomet je tukaj popolnoma združen in v polni solidarnosti z vsemi prizadetimi ljudmi v Ukrajini. Oba predsednika upata, da se bodo razmere v Ukrajini bistveno in hitro izboljšale, tako da bo nogomet lahko spet nosilec enotnosti in miru med ljudmi," je zapisano v skupni izjavi Fife in Uefe in njunih predsednikov Švicarja Giannija Infantina in Slovenca Aleksandra Čeferina.

Fifa je v nedeljo sporočila, da mora Rusija svoje tekme igrati na nevtralnem terenu za zaprtimi vrati in brez svojih nacionalnih simbolov, z imenom Ruska nogometna zveza.

Toda predsednik poljske nogometne zveze Cezary Kulesza je te ukrepe zavrnil kot "popolnoma nesprejemljive" in dodal, da "Poljska ne bo igrala z Rusijo, ne glede na to, kako se imenuje ekipa".

Tudi Švedska in Češka sta sicer že prejšnji teden napovedali, da z Rusi naslednji mesec ne bodo odigrale dodatnih kvalifikacij za mundial. Omenjenim se je nato pridružila tudi Nogometna zveza Anglije, ki je zapisala, da "iz solidarnosti do Ukrajine ne bo odigrala nobene morebitne tekme z rusko reprezentanco".

Fifa je v ponedeljek po pritiskih spremenila svoj pristop. Rusi so bili gostitelji zadnjega svetovnega prvenstva v nogometu leta 2018, a s soglasno odločitvijo predsednikov Fife in Uefe, ne bodo mogli sodelovati na letošnjem mundialu od 21. novembra do 18. decembra v Katarju.

Ruski nogometaši bi morali 24. marca v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo gostiti Poljsko, zmagovalec tega dvoboja pa bi nato gostil Švedsko ali Češko za uvrstitev v skupinski del svetovnega prvenstva v Katarju. Ukrajina istega dne igra proti Škotski, Wales proti Avstriji, Italija proti Severni Makedoniji, Portugalska pa proti Turčiji.

Prav tako članice ruske nogometne ženske reprezentance julija ne bodo mogle igrati na evropskem prvenstvu v Angliji. Rusinje naj bi se na evropskem prvenstvu za ženske v svoji skupini pomerile z Nizozemsko, Švedsko in Švico.

Iz evropske lige pa so izključili moskovski Spartak, zadnji preostali ruski klub v evropskih pokalih. Nemški RB Leipzig se je tako brez boja uvrstil v četrtfinale evropske nogometne lige.

Krovna nogometna federacija na stari celini Uefa je trenutno prekinila partnerstvo z ruskim energetskim velikanom Gazpromom, ki je bil eden od glavnih sponzorjev Uefe od leta 2012. Po poročanju specializiranih medijev je pogodba ocenjena na 40 milijonov evrov na leto, zajemala pa je ligo prvakov, mednarodna tekmovanja v organizaciji Uefe in evropsko prvenstvo leta 2024.

Že pred tem je Uefa Rusiji odvzela finale lige prvakov ter ga preselila iz Sankt Peterburga v Pariz.

Odziv Ruske nogometne zveze

Ruska nogometna zveza je izključitev ruskih nogometašev s svetovnega prvenstva in izključitev ruskih nogometnih ekip z vseh mednarodnih tekmovanj označila kot "diskriminatorno", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Izključitev ima očiten diskriminatorni značaj in škoduje velikemu številu športnikov, trenerjev, zaposlenih v klubih in reprezentancah ter, kar je najpomembneje, milijonom ruskih in tujih navijačev, katerih interese morajo v prvi vrsti zaščititi mednarodne športne organizacije," je ruska nogometna zveza zapisala v izjavi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija