Festival Sanje ponovno povezuje Goriška Brda

Goriška

V Šmartnem v Goriških Brdih se danes začenja letošnji festival Sanje v Medani, ki bo Šmartno najprej spremenil v Pravljično vas. Od 17.30 bodo lahko ob pravljičnem sejmu, lutkovnih in glasbenih predstavah ter pripovedovanju uživali tako otroci kot odrasli. Festival se v četrtek seli na grad Dobrovo, v petek in soboto pa v Medano.

Na gradu Dobrovo bodo v četrtek v literarno-pogovornih večerih gostili Nežo Maurer, Branka Sobana in turško pisateljico in borko za človekove pravice Oya Baydar. Dogajanje tega dne se bo zaključilo s koncertoma slovenskega harmonikarskega virtuoza Marka Hatlaka in indijskega mojstra karnatskega petja Mahesha Vinayakrama.

V petek bodo pod murvo na dvorišču Gradnikove rojstne hiše v Medani gostili pesnike Eriko Vouk, Josipa Ostija, domačinko Petro Koršič in enega najizvirnejših avstralskih književnikov in soprevajalcem poezije Mile Kačič in Srečka Kosovela v angleščino Davida Brooksa.

Večer bodo z električnim pesniško-glasbenim performansom Manifest Mehanikom! zaključili Tjaša Koprivec, Jure Capuder in Bor Zakonjšek. Za glasbeni sklep tega dne bo poskrbela škotska violinistka in pevka Kate Young.

V soboto pripravlja Svetlana Makarovič v sodelovanju pevke in harfistke Zvezdane Novaković, igralke Mirjane Šajinović in pevke Aphre Tesla edinstven pesniško-glasbeni večer, ki ga je umetnica poimenovala Lovec na ljudi.

Založba Sanje bo letošnji, že peti festival, organizirala v sodelovanju z Občino Brda, Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda in SNG Nova Gorica. Tudi letos bodo dali prednost poeziji Srečka Kosovela, zato so za geslo festivala izbrali del njegove pesmi: "Odprite okna, odprite duri, nov človek prihaja!"

Vse prireditve v sklopu festivala so brezplačne. Organizatorji upajo, da jih bodo lahko izvedli na prostem, na grajskem dvorišču gradu Dobrovo ter na dvorišču rojstne hiše Alojza Gradnika. V primeru slabega vremena se bodo preselili v Viteško dvorano dobrovskega gradu. Prireditev Šmartno pravljična vas bo v primeru dežja potekala v tamkajšnji Hiši kulture.

Deli novico: