Faladur – predprostor Vipavske doline

Intervju

Projekt Solum gre h koncu, eden od vrhuncev mednarodne zgodbe za promocijo lokalnih pridelkov in izdelkov v Ajdovščini bo odprtje prostorov za trženje podeželskih izdelkov Vipavske doline.

Projekt Solum je vreden 1,3 milijona evrov. Evropska unija bo projekt sofinancirala preko Programa čezmejnega sodelovanja SlovenijaItalija 20072013 v deležu 85 odstotkov njegove vrednosti, 10 odstotkov bo slovenskim partnerjem sofinancirala država Slovenija, 5 odstotkov bodo morali kriti sami.

Ob vseh ostalih promocijskih in drugih aktivnostih, ki so in še potekajo v sklopu projekta, je tik pred odprtjem največja pridobitev projekta v Ajdovščini Faladur – prostor za trženje podeželskih izdelkov Vipavske doline. Na novo urejen prostor, tik ob mladinskem hotelu v Palah, skupaj s prenovljenim stolpom na ajdovski tržnici sta preko javnega razpisa v najem dobila mlada podjetnika iz Ajdovščine, ki imata v sodelovanju z razvojnimi načrti Občine Ajdovščina visoke cilje.

 

Najemnika obeh prostorov sta Matej Lavrenčič in Erik Žabar, ki že več let gradita svoje znanje kot vinska svetovalca, trgovca, vodji restavracij in organizatorja dogodkov. Upravljanje prvih prostorov, ki so v mestu Ajdovščina namenjeni trženju produktov iz bogatega domačega podeželja, jima prav zato pomeni svojevrsten izziv. To je namreč pomemben korak k razvoju podeželja in velika spodbuda domačim ponudnikov, ki so pridobili nujni prodajni prostor za trženje svojih pridelkov in izdelkov. Tu pa bodo svojo ponudbo lahko tudi oglaševali, sodelovali na promocijah in prireditvah ali pa sami prirejali degustacije za večje skupine.

Trgovina na tržnici, prireditveni prostor v Palah

Domači pridelki in izdelki, med katerimi so mnogi dobili vrhunske ocene tudi na mednarodnih tekmovanjih, bodo potrošnikom na voljo vsak delovni dan v trgovini na ajdovski tržnici. Vrata bo odprla v ponedeljek, 2. decembra, in bo odprta od ponedeljka do sobote. V njej bodo na prodaj bio izdelki, vina, siri, suhomesnati izdelki, olja, sivka, marmelade, testenine, moka, vinski pripomočki … V njej bo mogoče izvajati tudi degustacije za manjše skupine ter razne manjše prireditve.

Večji prostor v Palah bo odprt za večje skupine ob predhodni najavi ter za dogodke in prireditve. Prostora je za 80 oseb, tu se bodo redno odvijali različni dogodki in prireditve.