EDINI DEVETORČKI NA SVETU SO KONČNO DOMA V MALIJU: "Vsi imajo različne značaje. Nekateri so tihi, drugi pa so glasni in veliko jočejo"

Svet

Edini devetorčki na svetu so se po skoraj dveh letih končno vrnili domov v Mali, potem ko so prvih 19 mesecev svojega življenja preživeli v Maroku. Dojenčki so podrli Guinnessov svetovni rekord za največ preživetih otrok, rojenih pri enem porodu.

Njihova mati Halima Cissee je pred porodom maja lani odletela v Maroko, kjer je bila deležna posebne zdravniške oskrbe. Preden se je ta teden z otroki vrnila v Mali, je ob zdravniški oskrbi živela v Casablanci, poroča britanski BBC.

Mali's Nonuplets Back Home With Mother, Hail and Hearty Halima Cisse, a young woman from the northern city of...

Objavil/a Eve Afrique Business and News dne Torek, 13. december 2022

Zdravniki so danes 27-letni mamici pred porodom sicer napovedali "le" sedem otrok, nato pa jih je na svet privekalo devet, saj dveh zdravniki na pregledu z ultrazvokom niso videli.

Po vrnitvi v malijsko prestolnico Bamako v torek se je oče devetorčkov Abdelkader Arby zahvalil malijski vladi, ki je družini finančno pomagala. Ministrica za zdravje Dieminatou Sangare pa je zagotovila, da bo vlada še naprej podpirala družino.

Devetorčki - pet deklic in štirje dečki - so bili po navedbah malijskih oblasti rojeni s carskim rezom v 30. tednu nosečnosti. Ob porodu so deklice po imenu Kadidia, Fatuma, Hava, Adama in Omo ter dečki Mohamed VI., Omar, Elhadži in Bah tehtali med pol in enim kilogramom, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Jusuf Alavi, zdravstveni direktor klinike, kjer so bili rojeni.

Ker je obstajalo tveganje, da bi zaradi prezgodnjega rojstva lahko imeli zdravstvene težave, so prve mesece svojega življenja preživeli v bolnišnici. Kasneje so jih preselili v stanovanje, kjer so bili deležni 24-urne oskrbe.

Po besedah očeta ima vsak od njih edinstvene značajske poteze. "Vsi imajo različne značaje. Nekateri so tihi, drugi pa so glasni in veliko jočejo," je povedal. Kot je dejal, so otroci v Maliju postali znani in ljudje si želijo, da bi jih videli na lastne oči.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija