E-CIGARETE SO PRAV TAKO ŠKODLJIVE: Povečujejo tveganje za infarkt, depresijo in tesnobo

Trendi

Raziskava, ki jo je vodil Mohinder Vindhyal, docent na Medicinski fakulteti vseučilišča v Kansasu, je pokazala, da je tveganje za srčni infarkt pri kadilcih elektronskih cigaret (e-cigaret) za 55 odstotkov večji kot pri nekadilcih. Študija je bila predstavljena na letni konferenci Evropskega kardiološkega združenja v Londonu.

Poleg navedenega ima 44 odstotkov kadilcev e-cigaret težave s cirkulacijo. Pri njih je za 30 odstotkov večje tveganje za možgansko kap in deset odstotkov večje tveganje za razvoj koronarne bolezni. Še do nedavnega je veljalo, da so e-cigarete 'bolj zdrave' od običajnega kajenja tobaka, a kot kaže, temu ni tako.

Do sedaj se ni veliko vedelo o škodljivih učinkih e-cigaret na zdravje, najnovejši podatki pa bi lahko bili 'alarm', da se zbudimo. Posebej pri mladih ljudeh, je opozoril Vindhyal, saj obstaja več kot 460 različnih blagovnih znamk e-cigaret in več kot 7700 različnih okusov.

Gre za do sedaj največjo opravljeno študijo na tem področju, ki je med drugim pokazala, da pri kadilcih e-cigaret ni povečano le tveganje za srčno in možgansko kap, razvoj kardiovaskularnih bolezni in težav s cirkulacijo. Dvakrat bolj so izpostavljeni tudi tveganju za razvoj depresije in tesnobe.

Študija je potekala tri leta, v njej je sodelovalo 94.467 ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija