DOLGOLETNA ŽELJA SE JE URESNIČILA: Prvi v Sloveniji se bo kmalu odprl v Piranu (FOTO)

Piran

Društvo Morigenos v Piranu odpira Center o delfinih, prvo znanstvenoizobraževalno stičišče, posvečeno morskim sesalcem v Sloveniji.

Velika pliskavka, edina vrsta morskih sesalcev, ki stalno prebiva v slovenskem morju.

Morigenos - slovensko društvo za morske sesalce že 20 let aktivno preučuje biologijo, ekologijo, vedenje in varstveni status delfinov v Tržaškem zalivu, kar je privedlo do več pomembnih znanstvenih dognanj. Kljub obširnim raziskavam, ki so delfine ob slovenski obali postavile na zemljevid svetovne znanosti o morskih sesalcih, pa pri nas ni bilo institucije, kjer bi se širša javnost lahko bolje spoznala s temi karizmatičnimi bitji. Vse do sedaj, ko bo Center o delfinih svoja vrata za obiskovalce odprl 21. junija.

Baročna hiša, v kateri se nahaja Center o delfinih.

Center tako predstavlja nov mejnik na področju izobraževanja in znanosti o morskih sesalcih pri nas. Omogočil bo znanstvene delavnice, okrogle mize, dejavnosti za šole in druge aktivnosti za različne ciljne skupine. Center je namenjen razvoju znanosti, ozaveščanju javnosti, izobraževanju, izmenjavi znanja in izboljšanju splošnega varstva morja, so zapisali v društvu Morigenos.

Prostori, ki jih je omogočila Občina Piran, vključujejo razstavo, kjer so zbrane zanimivosti iz življenja delfinov vrste velika pliskavka, obenem pa podrobneje predstavlja raziskovalno delo društva Morigenos. Razstavo bogatijo interaktivni elementi: poučna aplikacija, ki obiskovalcem omogoča, da izkusijo delo raziskovalcev delfinov, se seznanijo z njihovo opremo in nekaterimi raziskovalnimi metodami ter zvočna soba, v kateri posnetki morja, plovil in oglašanja delfinov opominjajo na pomen zvoka v morskem okolju. V centru je tudi realistični kip delfina v naravni velikosti, ki je ustvarjen neposredno po podobi enega prvih identificiranih in najpogosteje opaženih delfinov v slovenskem morju.

Kip delfina v naravni velikosti, ki je na ogled v Centru o delfinih.

V društvu Morigenos upajo, da bodo s svojim projektom obogatili izobraževalno-znanstveno krajino Pirana ter prispevali k razumevanju in ohranjanju delfinov in njihovega okolja v slovenskem morju in severnem Jadranu. Želja društva je, da center postane stičišče med znanostjo in širšo javnostjo, ki bo koristno za vse.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pesceserra |  10 .06. 2023 ob  21: 01
Nekaj dobro placanih sluzb ta čohanje , častimo MI..........