DOBESEDNO: Slovaki iz lastnih žepov zbirajo sredstva za ukrajinsko obrambo

Svet

Potem ko je slovaška vlada Ukrajini prenehala dobavljati vojaško pomoč, so Slovaki sami začeli zbirati sredstva za obrambo sosede. Iniciativa državljanov je od ponedeljka zbrala več kot pol milijona evrov za strelivo za ukrajinsko vojsko, ki se brani pred Rusijo. Premier Robert Fico medtem vztraja, da Slovaška ne more več ničesar dati Ukrajini.

Fico, ki se je po petih letih v opoziciji oktobra lani vrnil na čelo slovaške vlade, je dal jasno vedeti, da meni, da ni vojaške rešitve konflikta v Ukrajini.

Slovaška ne more več ničesar dati Ukrajini, je prepričan Fico, ki je hkrati kritičen do predhodne vlade, ker je Ukrajini dala sistem zračne obrambe s-300. Kot pravi, tega sam nikoli ne bi storil, poroča slovaška tiskovna agencija TASR.

V znak nasprotovanja vladi se je oblikovala Ukrajini naklonjena skupina državljanov, ki je v ponedeljek z namenom zbiranja sredstev za nakup streliva za ukrajinske sile zagnala iniciativo Mir za Ukrajino.

Do danes so zbrali že 575.000 evrov, podatke organizatorjev navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zbrana sredstva bodo predvidoma namenili češki pobudi za nabavo 800.000 topniških izstrelkov za Ukrajino iz držav zunaj EU. Slovaška vlada se pobudi, ki trenutno vključuje 20 držav, ne bo pridružila.

Pobudniki upajo, da bodo zbrali milijon evrov, s čimer bi, kot so navedli, izenačili znesek, ki ga pobudi namenja Slovenija.

Fico, ki se je v preteklih mesecih spopadal z oznako proruskega politika, je na nedavni skupni seji vlad Slovaške in Ukrajine poudaril, da je bila "uporaba ruske vojaške sile v Ukrajini huda kršitev mednarodnega prava" in dodal, da se zavzema za mirno rešitev vojne, ki bo spoštovala ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  18 .04. 2024 ob  07: 57
-9
Edini pameten v Evropi.
JKDWingChun |  18 .04. 2024 ob  05: 51
Bedaki,osli in ovce!
Plus kaj ni zdej glavna tema Pakistan,Iran itd..?
Si bojo lahko ukrajinci kupovali McLarne za pol miljona evrov,pa Ferrarije in Porscheje. Ja res so ful bogi ti ukrajinci ni kej. Sama revščina na vsakem koraku. Še tako zelo bogi so da njihov predsednik šmrka belo in je hujsi od kolumbijcev!
Zakaj jim nebi kar predali njihovih hiš in vikendov za te kao boge ukrajince. Poščijem se na vse to