Do vipavskih mocarel septembra

Vipavska dolina

Že leto in pol traja prenova mlekarne v Vipavi, ki jo je od družbe Agroind kupilo podjetje Ekolat. V njej so poskusno proizvodnjo mocarele že pričeli, na trgu pa jo bo mogoče dobiti šele po otvoritvi, ki bo predvidoma septembra.

Kot je za STA povedal prokurist družbe Ekolat Peter Selčan, je pri poskusni proizvodnji trenutno zaposlenih 14 delavcev. Večina med njimi je bila v mlekarni zaposlenih že prej.

Družba je trenutno v fazi pridobivanja mednarodnih certifikatov, po Selčanovih besedah pa bo postopek predvidoma zaključen do 15. julija.

Prenova vipavske mlekarne, ki jo je iz rok vipavskih zadružnikov prevzela družba Ekolat, je po temeljiti prenovi vendarle začela poskusno obratovati. Poleg temeljite prenove stavbe so razširili tudi proizvodnjo s prvotno načrtovane kapacitete predelanega mleka s 100.000 na 200.000 litrov dnevno.

Sedež bo v Vipavi

Ekolat, katerega 20-odstotni lastnik so Združene kmetijske zadruge Mlekop z območja Gorenjske, večinski pa italijansko podjetje Trevisanalat, bo imel sedež v Vipavi.

Italijanska družba Trevisanalat izhaja iz kraja Resana med Padovo in Trevisom in je drugi največji proizvajalec mocarele v Italiji. Že doslej so kupovali mleko v Sloveniji, v Italijo naj bi ga tako z območja Gorenjske tedensko izvozili 14 cistern.

Deli novico: