DNEVNI MONITORING VODE DO KONCA MESECA: Na morebitno zaznavo kerozina so pripravljeni

Koper

Iz Slovenskih železnic (SŽ), kjer so po dopolnilni odločbi Agencije RS za okolje, izdani konec julija, po nesreči z izlitjem kerozina zadolženi za izvajanje monitoringa vode, so nam včeraj vendarle odgovorili na naša vprašanja, na kakšen način poteka monitoring in kakšni so rezultati. Kot so pojasnili, bodo meritve opravljali do 30. septembra, po tem datumu pa se bo pogostost monitoringa izvajala glede na navodila in odločitve Arsa.

Družba SŽ-Infrastruktura je zadolžena za izvajanje monitoringa v vrtinah P-21, R-11, R-14 V-3/19 ter na izviru Rižane. "Monitoring poteka v skladu z dopolnilno odločbo, izvajalec pa je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano Koper," so nam pojasnili in dodali, da na merilnih mestih niso bile zaznane prekoračene vrednosti, o vseh rezultatih monitoringa pa redno obveščajo Arso. "SŽ-Infrastruktura izvaja tudi vse aktivnosti in je pripravljena na morebitno zaznavo kerozina v kateri od vrtin," so zagotovili.

Na Arsu pa so nam že v začetku septembra pojasnili, da so vse do sedanje izmerjene koncentracije mineralnih olj manjšaje od 0,05 mg/l, kar je meja za dobro ekološko stanje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija