DEGRADIRANO OBMOČJE V SOLKANU BO ZNOVA ZAŽIVELO: Nova podjetniška cona bo spodbujala inovacije

Slovenija

Mestna občina Nova Gorica bo na območju nekdanje Solkanske industrije apna (SIA) v Solkanu uredila novo podjetniško cono. Prostore je sicer trenutno kot zatočišče ponudila dvema podjetjema, ki sta se morali po požaru izseliti iz svojih poslovnih prostorov v tem severnoprimorskem kraju.

Novogoriška občina je to premoženje lani jeseni odkupila od družbe Salonit. V kupoprodajni pogodbi je bilo poleg prenosa lastništva definirano tudi rušenje objekta hidrarne - hale in silosov. Ob pregledu nepremičnin je novogoriška občina ugotovila, da je poslovni objekt v dobrem stanju, zato se je odločila, da tega rušenja ne bodo izvedli. Na območju pa že poteka čiščenje ostalin apnence.

"Po pogodbi je dogovorjeno, da se hala poruši in vzpostavi čista parcela do konca junija prihodnjega leta. Nato pa bomo na Mestni občini Nova Gorica območje namenili za razvoj gospodarstva, vendar ne za težko industrijo, temveč za visokotehnološka podjetja in zelene vsebine, podjetjem z visoko dodano vrednostjo," je povedal novogoriški župan Samo Turel.

Občina bo pred tem poskrbela za komunalno ureditev izpraznjenega območja s potrebno infrastrukturo ter nato prostor ponudila v prodajo. Še pred tem pa bo v času, ko bo Nova Gorica Evropska prestolnica kulture (EPK), po županovih besedah izpraznjeno območje namenila za parkirišča. To območje je namreč v neposredni bližini nekaterih prizorišč, kjer bo potekalo dogajanje v času EPK.

Solkanska industrija apna je vrata zaprla pred desetletjem. Novogoriška občina si je zaradi pomanjkanja primernih prostorov za obrtno in podjetniško cono okrog 8000 kvadratnih metrov veliko degradirano območje ogledovala dlje časa, lanskega oktobra pa ga je po sklepu mestnega sveta odkupila za nekaj več kot 1,3 milijona evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija